Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Jelena Čubrilo Vranac: Osiguranje poljoprivredne proizvodnje i mogućnost njegovog unapređenja

Jelena Čubrilo Vranac: Osiguranje poljoprivredne proizvodnje i mogućnost njegovog unapređenja

  • PDF

Jelena Čubrilo Vranac, PR Agencija za konsalting UNIQUE CONSULTING Novi Sad, bila je moderator panel kluba u okviru 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, na temu osiguranja poljoprivredne proizvodnje i mogućnosti njegovog unapređenja. Na panelu su predstavljeni sistemi osiguranja poljoprivredne proizvodnje u EU i SAD, kao i šta je to novo i primenljivo kod nas u osiguranju poljoprivredne proizvodnje. Tom prilikom otvorene su brojne teme o konkretnoj situaciji u osiguranju poljoprivrede u Srbiji, koje su to bolne tačke, a šta mogućnosti u pravcu njegovog unapređenja.

Tražio se i razlog činjenici da je od ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u Srbiji u proseku osigurava 10 do 12%. - Poljoprivreda jeste fabrika na otvorenom koja nosi sa sobom određene rizike, posebno one na koje utiču klimatski uslovi, ali i tržišni i institucionalni rizici, što se svake godine odražava na poljoprivredne proizvođače. Nažalost, struktura poljoprivredne proizvodnje je takva da poljoprivredni proizvođači često nemaju sredstva da misle o osiguranja i odnose se prema njemu kao na trošak, a ne investiciju kojom bi obezbedili sigurnost – istakla je gospođa Jelena Čubrilo Vranac. Učesnici panela bili su predstavnik ministarstva, naučnih instituta, osiguravajuće kuće, poljoprivredni proizvođači, i svi su se složili o važnosti edukacije. Konstatovano je da se malo zna koji se proizvodi od čega tačno osiguravaju i pod kojim uslovima. Ako bi ovo bilo razjašnjeno, panelisti smatraju da bi poraslo poverenje u sistem osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Takođe su potrebni pomaci i u novim proizvodima Jedan od predloga za rešenje odnosio se na formiranje zajedničkog registra osiguranika, kao pokazatelja ko je šta tačno osigurao.
Dogovoreno je i o nastavku ovih razgovora u narednom periodu, kao i radu na iznalaženju institucionalnih modela saradnje, novih boljih proizvoda koji bi obuhvatili više rizika poljoprivredne proizvodnje, a ne samo osnovne rizike, čime bi se povećao broj osiguranih poljoprivrednih gazdinstava ali i samanjila cena osiguranja. Država je uočila značaj osiguranja pa je u 2017. izdvojila 600 miliona dinara i registrovanim poljoprivrednim proizvođačima obezbedila povraćaj premije u visioni od 40%. Pojedine lokalne samouprave takođe subvencionišu poljoprivrednu proizvodnju i to nisu zanemarljive cifre, ali je struktura tih ostiguranja za sada nepoznata. Pozitivne ocene ovog skupa su što je je uspostavljena razmena informacija između poljoprivrednih proizvođača, osiguravajućih kuća i ministarstva; dogovoreno je da će u okviru poljoprivrednih stručnih službi i njihovih zimskih škola u fokusu mnogo više biti nepoznanice koje se odnose na osiguranje poljoprivrednih proizvoda; dogovoreni su dalji sastanci i razvoj nekih novih prozvoda; dogovorena je razmena informacija sa drugim državnim institucijama: hodrometeorološkim zavodima, upravama pri resornom ministarstvu koja imaju podatke bitne za osiguranje; istaknuta je i potreba bolje saradnje samih osiguravača.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com