Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Blizu sto privrednika na Poslovnom forumu AP Vojvodina - Crna Gora

Blizu sto privrednika na Poslovnom forumu AP Vojvodina - Crna Gora

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Na Poslovnom forumu AP Vojvodina - Crna Gora, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore Crne Gore (PK CG), u sredu, 16. maja 2018. godine u PKV učestvovalo je blizu sto crnogorskih i vojvođanskih privrednika, koji su nakon plenarnog dela, održali 50 bilateralnih susreta.

Domaćin skupa, predsednik PKV Boško Vučurević poželeo je dobrodišlicu i istakao da je PKV, u proteklom periodu, ostvarila veoma uspešnu sa PK CG, a da je Forum jedan u nizu zajedničkih aktivnosti.
- Od izuzetnog je značaja raditi na razvoju međuregionalnih odnosa, jer time unapređujemo i razvoj našeg poslovanja i privrede. Organizovanjem ovog Poslovnog foruma verujemo da ćemo intenzivirati odnose naših komora i učvrstiti veze naših privrednika - naglasio je Vučurević.
Predsednik PK CG, Vlastimir Golubić, istakao je da je Poslovni forum, kao i učešće crnogorske poslovne i privredne delegacija na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstavljaju još jednu inicijativu za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i AP Vojvodine, odnosno input usmeren za snažniji privredni napredak regiona.
- Već treći put u godinu dana, organizujemo poslovni forum, jer imamo želju i potrebu da već dobru saradnju CG i Vojvodine, podignemo na jedan novi, kvalitetniji nivo - rekao je Golubović i izrazio zahvalnost Pokrajinskoj vladi i Vladi Crne Gore na podršci.
Obraćajući se privrednicima, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež, istakao je značaj Poslovnog foruma, na kojem su predstavljene inovacije u oblasti poljoprivrede i IKT sektora. Dodao je da je jedna od glavnih tema današnjeg Foruma i razgovor za predstavnicima Luke Bar i AD „Montecargo Podgorica“ o uvezivanju sa velikim izvoznicima, pre svega poljoprivrednih proizvoda.
- Rešavanje tog pitanja, direktno će uticati na našu robnu razmenu i sa jedne i sa druge strane. Digitalizacija naše industrije, industrija uopšte i logistika dve su odlučujuće stvari - smatra gospodin Čadež.
Potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević, rekao je da su veoma stabilni odnosi Republike Srbije i Republike Crne Gore, adekvatan okvir za razvoj međusobne saradnje u svim oblastima društvenog života, uključujući ekonomsku saradnju, koja je od krucijalnog značaja. On je dodao da je naša privreda komplementara, što je potvrdila i dosadašnja privredna saradnja. Milećivić je istakao da je ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore u prošloj godini premašila 774 miliona evra, što je za 9,5 odsto više nego godinu dana ranije. Više od petine od te razmene, tačnije 22,5 odsto, realizovano je na relaciji Vojvodina - Crna Gora i ona je iznosila 174 miliona evra i tu je zabeležen rast od 9,1 odsto.
- Verujem da će taj pozitivan trend biti ne samo nastavljen, nego i intenziviran, a Pokrajinska vlada će, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti tome da daje maksimalnu podršku - rekao je Milićević u svom obraćanju privrednicima.
Na Forumu je učestvovao i potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, koji je podržao dalji razvoj već veoma dobrih odnosa PK CG sa PKS i PKV i pozvao na dalju saradnju.
- Ovako dobri međukomorski i privredni odnosi svakako su rezultat veoma dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Crne Gore - zaključio je Simović.
Nakon plenarne sednice, održane su prezentacije Instituta BioSens, Vojvodina ICT klastera i Privredne komore Crne Gore.

Jovana Apić, PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com