Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Miloš Dunjić: Novi Sad iz tri ugla

Miloš Dunjić: Novi Sad iz tri ugla

  • PDF

„Dobrodošli na promotivne ture Turističke organizacije grada Novog Sada (TONS). Za danas je predviđena šetnja Petrovaradisnkom tvrđavom...“
Tako počinje Petrovaradinska turistička tura, jedna od tri koju realizuje TONS u saradnji sa Udruženjem turističkih vodiča grada Novog Sada prošle i ove godine, u toku letnjih meseci. Na ovoj, 22. maja, sačakao je 25-točlanu grupu Miloš Dunjić, jedan od onih Novosađana koji može da se pohvali da dobro poznaju svoj grad.

- Svaki put prelazimo isti put, ali se svaka šetnja razlikuje, jer su uvek novi ljudi koji postavljaju neka nova pitanja. Polazna tačka je Trg vladike Nikolaja, preko kojeg je svako od nas nebrojano puta prolazio, ali se nije zaustavio. Prolazimo zatim kroz Podrgađe i u narednih sat i petnaest minuta trudim se da svoje sugrađane, turiste, upoznam sa ključnim podacima iz istorije Petrovaradina i Petrovaradinske tvrđave, utvrđenjima koja su ovde ranije postojala, sa detaljima iz čuvene Petrovaradinske bitke, nekim zanimljivim i manje poznatim činjenicama. Najinteresantniji deo ovakvih šetnji su pitanja radoznalih polaznika. Trudim se da na što više njih odgovorim. Svi vodiči, angažovani na ovom projektu, dobro su potkrpljeni znanjem za sve tri ture, jer je naša koleginica, Gordana Stojaković, napisala jedinstven priručnik sa velikim brojem detalja, ali vreme je ograničeno. Ako se upletem u odgovore nekada se plašim da neću imati vremena da prenesem dobar deo onoga sam u obavezi, što je kreator ovog projekta zamislio - objašnjava Miloš Dunjić. On takođe vodi i na druge dve ture: Novi Sad iz ženskog i Novi Sad i jevrejskog ugla, za njega obe inspirativne.
Prva, jer govori o ženama koje su obeležile vreme u kojem su živele i uticale na društveni, kulturni i druge oblike života i razvoja grada. Pripoveda o njihovim životima, čime su se bavile, ali i anegdotama vezanim za njihov rad. Novi Sad iz jevrejskog ugla nastao je kao plod dugogodišnje saradnje sa jevrejskom zajednicom. Prema njegovim rečima velelepnu Sinagogu budimpeštanskog arhitekte Lipote Baumhorna sugrađani poznaju uglavnom kao koncertnu dvoranu, a ne kao verski objekat, nasleđe jevrejske zajednice i slično.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com