Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Uspešan Sajam poljoprivrede i za Privrednu komoru Vojvodine

Uspešan Sajam poljoprivrede i za Privrednu komoru Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Privredna komora Vojvodine (PKV) na nedavno završenom 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, predstavljala se na štandu u Master hali Novosadskog sajma zajedno sa Produktnom berzom, TO Stara Pazova, „But&Co“ iz Laćarka, „Vojvodina Agrar“ iz Bečeja, „Aroma začini“ iz Futoga, „Illi company“ iz Novog Sada, „Krstašica“ iz Iriga, SZR „Morin-Mlek“, „Pastai“ iz Sremske Kamenice, „Žitopromet-Mlin“ iz Sente, „Essentico“, „Vrtlari“ iz Malog Iđoša, „SP commerce“ iz Kragujevca-mlin Temerin.

U okviru ove najznačajnije smotre agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, PKV je sprovela niz aktivnosti. Jedna od njih je i Poslovni forum AP Vojvodina – Crna Gora, u organizaciji PKV i Privredne komore Crne Gore (PK CG), koji je okupio blizu 100 crnogorskih i vojvođanskih privrednika, a održano je 50 bilateralnih susreta. Forum su otvorili potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović. Predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je, u proteklom periodu, PKV ostvarila veoma uspešnu sa PK CG, a da je Forum jedan u nizu zajedničkih aktivnosti.
„Od izuzetnog je značaja raditi na razvoju međuregionalnih odnosa, jer time unapređujemo i razvoj našeg poslovanja i privrede. Organizovanjem ovog Poslovnog foruma verujemo da ćemo intenzivirati odnose naših komora i učvrstiti veze naših privrednika“, naglasio je Vučurević.
Predsednik PK CG Vlastimir Golubić istakao je da je Poslovni forum, kao i učešće crnogorske poslovne i privredne delegacija na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstavljaju, kako kaže, još jednu inicijativu za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i AP Vojvodine, odnosno input usmeren za snažniji privredni napredak regiona.
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež naglasio je da je jedna od glavnih tema Foruma i razgovor za predstavnicima Luke Bar i AD Montecargo Podgorica o uvezivanju sa velikim izvoznicima, pre svega poljoprivrednih proizvoda.
„Rešavanje tog pitanja, direktno će uticati na našu robnu razmenu i sa jedne i sa druge strane. Digitalizacija naše industrije, industrija uopšte i logistika dve su odlučujuće stvari“, rekao je Čadež.
Zajedno sa listom „Poljoprivrednik“, u PKV održan je tematski skup o položaju žena na selu i kako ga unaprediti, gde je sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak istakla činjenicu da je žena na selu marginalizovana, ekonomski zavisna od drugih. „Žene na selu predstavljaju nevidljivu radnu snagu uz nedovoljno poštovanje njihove uloge u životu zajednice na selu, a često su izložene različitim oblicima diskriminacije. Rodni jaz u poljoprivredi sprečava razvoj i doprinosi odumiranju sela. Organizovane aktivnosti usmerene ka razvoju položaja žena na selu, mogu da zaustave negativne trendove i da osnaže poljoprivredu u celini“, naglasila je Drobnjak.
U organizaciji PKV i Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede (VOK) održani su i poslovni susreti organskih proizvođača, a PKV bila je domaćin i organskim proizvođačima iz ukupno pet zemalja, partnera Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS) – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Moldavije, na međunarodnim projektima.
„Iza nas je uspešan Poljoprivredni sajam. Imali smo dosta aktivnosti, čijom sam realizacijom iznimno zadovoljan. Ostvarili smo mnogo kontakata, kako na štandu PKV, tako i na štandovima koje smo posetili. Važno je biti u direktnoj komunikaciji sa privrednicima i iz prve ruke čuti koje su to realne potrebe privrede, preduprediti poteškoće u poslovanju, a one nastale rešavati u najkraćem mogućem roku. PKV ima odličnu saradnju kako sa PKS, tako i sa privrednim komorama u zemljama u regionu. U duhu dobre saradnje, njihove predstavnike smo ugostili tokom Sajma, a tom prilikom, razgovarali smo o zajedničkim aktivnostima u narednom periodu“, rekao je predsednik Vučurević za Top Srbiju.
Predsednik Vučurević, zajedno sa članovima Udruženja poljoprivrede PKV i ostalim saradnicima, ugostio je mnogobrojne delegacije na štandu PKV sa kojima je razgovarao na temu unapređenja saradnje, u cilju pospešivanja daljeg ekonomskog razvoja. Tako je dočekao delegaciju Orlovske oblasti iz Ruske Federacije predvođenu načelnikom Južnobačkog upravnog okruga Milanov Novakovićem, delegaciju Pečujsko-baranjske privredne komore, delegaciju Svekineskog narodnog Kongresa NR Kine, predstavnike Republičke, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sad, kao i predstavnike pokrajinskih institucija. Zajedno sa svojim saradnicima, predsednik Vučurević obišao je mnoge štandove na Sajmu, kako privrednika, tako i institucija, domaćih i inostranih.
U okviru Sajma poljoprivrede, PKV je potpisala Sporazum o saradnji sa Privrednim društvom Adonis-SKP, ovlašćenim predstavnik turske sajamske organizacije „Tȕyap fairs“ za Makedoniju, RS, CG, BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Albaniju i Kosovo, sa sedištem u Makedoniji. Na osnovu potpisanog dokumenta, PKV i Adonis-SKP zajednički će promovisati razvoj trgovinskih i ekonomskih aktivnosti između Republike Turske i RS, a organizovaće posete predstavnika vojvođanske privrede specijalizovanim sajamskim izložbama koje se održavaju u Republici Turskoj.
Na Večeri šampiona, predsednik Vučurević uručio je priznanja za kvalitet proizvoda, a Jelena Drobnjak nagrade na prvom Prolećnom festivalu vina održanom u Kongresnom centru „Master“ na Novosadskom sajmu. Poslednjeg dana Sajma, Novosadski sajam uručio je Jeleni Drobnjak posebno priznanje za doprinos razvoju 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com