Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FIMEK osmi put bio domaćin FILMić-a

FIMEK osmi put bio domaćin FILMić-a

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U amfiteatru "Prof. dr Slavko Carić" 24.05.2018. godine održana je završna svečanost i dodela nagrada za najbolji kratki đački film u Smotri kratkog đačkog filma - FILMić 2018. Prvo mesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je tim „Monstras" iz OŠ „Aranj Janoš" iz Trešnjevca koji je snimio filmić na temu - Novi početak. Prvo mesto u konkurenciji srednjih škola zauzeo je tim Medvem iz gimnazije Velika Plana, koji su snimili film na temu „PPP".

Smotra kratkog đačkog filma FILMić 2018. održana je po osmi put i realizovana za školsku 2017/18. godinu u okviru Kalendara takmičenja i smotri Ministarstva prosvete za učenike osnovne i srednje škole, a pokrenut uz program Microsoft-a Partner u učenju u Republici Srbiji. Petar Viđikant, savetnik u školskoj upravi Južno Bačkog okruga se obratio prisutnima i pozdravio nagrađene takmičare.
Prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, svečano je otvorila završnu manifestaciju u čijem sastavu je Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment koji je i ove godine bio u ulozi domaćina. Tom prilikom, prof. dr Marijana Carić istakala je značaj ovog kao i drugih sličnih takmičenja.
- Treba podsticati i podržavati ovakve akcije, jer ovo su najlepše akcije, kada se mladi ljudi takmiče, gde su kroz kreativan pristup ukazali na probleme današnjeg društva - izjavila je prof. dr Marijana Carić.
Ispred Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment obratio se doc.dr Radovan Vladisavljević, prodekan za nastavu dok se ispred Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe nagrađenima i njihovim mentorima obratio doc. dr Predrag Mirković, prodekan za nastavu na Fakultetu.
U ovom ciklusu Smotre kratkog đačkog filma FILMić direktor ZILLION FILM- a, gospodin Lazar Ristovski, glumac napravio je odabir i selekciju tri pobedničke ekipe za učešće na ovogodišnjem filmskom festivalu pod nazivom Ravno selo filmski festival u okviru Programa filmskih radionica. Predstavnica filmskog festivala Ravno selo, Lora Đurović, obratila se takmičarima i pohvalila njihov entuzijazam i radove.
Cilј smotre kratkog đačkog filma FILMić je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišlјavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom.
Prof. dr Slobodan Popov, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koji je ujedno i realizator ovog takmičenja, posebno je istakao poruke koje šalјu nagrađeni filmići kao odgovor na ponuđene teme viđeno očima učenika.
U ovom ciklusu učesnici su imali zadate tri teme za koje su se slobodno opredelјivali:
1. Vršnjačko nasilje (tema se odnosi na borbu protiv vršnjačkog nasilja)
2. Biti pametan na internetu
3. Heroj mog grada
4. Ja kao preduzetnik
Na konkurs je stiglo 58 filmića iz osnovnih i srednjih škola koji su pregledani i ocenjeni od strane stručnog žirija. Najbolјi radovi 13 filmića (osnovne i srednje škole), kao i njihovi mentori nagrađeni su nagradama koje je su obezbedili Fimek - Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, kao sponzori i suorganizatori takmičenja. O teškom zadatku pred kojim se našla komisija prilikom izbora najboljih filmića govorila je Jasmina Pastonjicki, predsednica komisije.
Pre završne manifestacije održana je revija kratkog đačkog filma - FILMić 2018. u trajanju od tri dana u prostorijama Fimek-a, a u realizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike. Suorganizatori i sponzori su Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe. Podršku organizaciji i realizaciji je pružio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice. Ostvarenja su podeljena u tri segmenta: Informatika i Internet - prednosti i opasnosti, Nasilje, droga i prijateljstvo i Ekologija i zaštita životne sredine. Tokom trodnevne revije svaki dan prikazano je po 20 kratkih filmova u trajanju od 5 minuta na navedene teme. Prikazani filmovi su ostvarenja učenika osnovnih i srednjih škola koji iz svog ugla obrađuju aktuelna društvena pitanja.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.2086159944730821.1073744227.100000105079334&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com