Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Paviljon Knez Miloš dobitnik nagrade EU za kulturno nasleđe 2018

Paviljon Knez Miloš dobitnik nagrade EU za kulturno nasleđe 2018

  • PDF

Turistička organizacija opštine Aranđelovac je krajem 2017. godine aplicirala za nagradu Evropske Unije i Evropa Nostre iz oblasti kulturnog nasleđa za projekat Rekonstrukcije objekta PAVILJON "KNJAZ MILOŠ" u Parku Bukovičke banje.

PAVILJON "KNJAZ MILOŠ" u Parku Bukovičke banje u Aranđelovcu, dobitnik je Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe/Nagrade Evropa Nostre za 2018. godinu u kategoriji Konzervacija
Nosilac projekta, kao korisnik objekta, je Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja", a projekat za aplicairanje su osmislile i uradile Jelena Strizović i Aleksandra Lukić iz Odeljenja za urbanizam opštine Aranđelovac. Turistička organizacija opštine Aranđelovac pripremila je video prezentaciju objekta sa okruženjem na osnovu kog je materijal razmatran vizuelno uz fotografije autora Dejana Kovačevića.
Ovo je veliki uspeh za kulturno nasleđe Srbije s obzirom da do sad iz oblasti restauracije/konzervacije Srbija do ove godine, nije imala dobitnika.
Sama dodela nagrada i lokalna manifestacija koja je prati su događaji za veliku promociju svih učesnika (opštine Aranđelovac, našeg kulturnog nasleđa, kompanije Knjaz Miloš, Norveške ambasade, Specijalne bolnice, projektanata i izvođača projekata, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i mnogih drugih). Dodela nagrada je u okviru Samita o kulturnom nasleđu Evrope (European Cultural Heritage Summit) koji se održava od 18. do 24. juna u Berlinu. Aktivnosti laureata su podeljene na nekoliko dana gde pored svečane ceremonije dodele učestvuje na Heritage Excellence Fair-u okviru kojeg će biti prilika da se predstavi projekat u Allianz Forumu u Berlinu pred svim učesnicima evropskog samita, a takođe će imati i štand na kojem će biti deljen promotivni materijal i informacije. Pored navedenih, slede i druge aktivnosti koje će naknadno biti definisane.
Takođe, postoji i nagrada publike i građani širom Evrope i ostatka sveta imaju mogućnost da glasaju putem interneta za Nagradu publike i na taj način obezbede podršku projektima kako iz svoje zemlji tako i iz drugih evropskih zemalja.
Pogledajte nagrađeni projekat PAVILJON "KNJAZ MILOŠ" na sajtu Europa Nostre:
http://www.europeanheritageawards.eu/winners/pavilion-prince-milos-bukovicka-spa/.

Tekst i fotografija: Jelena Milivojević,
direktorica TO Aranđelovca

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com