Mon01252021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back HRANA I PIĆE RAKIJA Dva zlata Minićeve kuće rakije

Dva zlata Minićeve kuće rakije

  • PDF

Ono što se slutilo, a Stanislav Cane Minić duboko u srcu priželjkivao, obistililo se. Jovana se posle diplomiranja na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment Univerizeteta Singidunum u Beogradu, uključila u jedan od najpoznatijih rakijskih timova u Srbiji – „Minićevu kuću rakije“. Unuka je obradovala deda Caneta i baku Gordanu više nego sve medalje koje je ova, rekli bismo kultna firma iz Trepče kraj Čačka osvojila do sada. A bilo ih je nebrojeno. Gde god se pojavljivala Minićeva, dabijala je najviše ocene od najvećih stručnjaka za rakiju i osvajala najsjajnija odličja. Najstroži među njima, prof. dr Ninoslav Nikićević, često je govorio da Canetovim rakijama mora da dodeli „ajkulu“, što je prevedeno na njegov jezik vrh vrhova.

Cane se na dodeli nagrada na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu više hvalio sa svojom unukom nego Velikom zlatnom medaljom osvojenom u uvek jakoj konkurenciji, jer je duboko u srcu želeo da neko od njegovih najbližih iz mlađe generacije nasledi porodičnu tradiciju proizvodnje rakije dugu više od dva i po veka. Nakon nesrećnog slučaja i gubitka unuka Nemanje koji se tek bio „privio“ za rakijski zanat, ovaj domaćin je jedinu nadu polagao u unuku Jovanu, koja je bila na studijama. Strpljenje se isplatilo i sada je Minićevoj kući rakije udahnuta nova snaga da nastavi sa višedecenijskom tradicijom u kojoj je imao toliko uspeha.
- Svaku godinu posvećujem nagrađene rakije nekom od svojih najbližih. Jedne godine je to bila Nemanjina, druge Lazareva, treće Filipova, a sada je njihovog oca, mog najstarijeg kuma - Negoslava Markovića zvanog Kiseli, koja je dobila Veliku zlatnu medalju za rakiju iz 1958. Negoslav je otac fudbalera Filipa i Lazara Markovića. Ovogodišnje priznanje Novosadskog sajma za kvalitet rakija je 14-to uzastopno i jako mi je drago da sam u tome u sve jačoj konkurenciji proizvođača rakije i dalje među najboljima. Odluka Jovane da se uključi u naš tim je za mene više nego zlata vredna jer mlade, obrazovane snage uvek imaju ideja, bolje poznaju savremeni trenutak, a nama starijima je da čuvamo tradiciju i kvalitet najvećeg srpskog brenda - rakije - rekao je Stanislav Cane Minić
Jovana Novaković je za portal TopSrbija.com izjavila da se divi svome dedi i njegovim saradnicima i da će se drage volje uključiti u ovaj nimalo lak posao. Jer, rakiju nije dovoljno samo proizvesti. Treba je prodati.
- Studije turizma i hotelijerstva dali su mi dovoljno znanja i samopouzdanja da preuzmem deo poslova u „Minićevoj kući rakije“, gde sam godinama pratila proces proizvodnje sa dedom. Visoka priznanja dobijena za Minićeve rakije su dobra osnova za dalji razvoj ovog biznisa, pogotovo u oblasti marketinga i prodaje. Mi smo poznati i cenjeni u regionu, ali namera mi je da se proširimo na celu Srbiju, pa i region. Ovo naše tradicionalno piće potrebno je približiti novim generacijama. Današnje mlade žene više vole lakše, voćne rakije, poput rakije od dunje, maline, takiše, dok muški preferiraju rakiju od šljive, vilijamovku... Naše je da rakiju uklopimo u svaki ručak, u svaki događaj, svaku manifestaciju, bife svakog predsednika opštine, jer konzumiranje ovoga pića u umerenim količinama je zdravo. Od davnina je rakija smatrana za lek, lek i za telo i za dušu. Neće biti lako, jer deda Cane proizvodi čak 33 vrste rakije, ali izbor je veliki i svako može da se pronađe. Na meni je da to osetim i da srpsku rakiju promovišem na najbolji mogući način, ne samo domaćem, već i na inostranom tržištu za koje imamo licencu za izvoz rakije. Stranci listom hvale naš proizvod, pa se nadam da
ćemo uspeti da im ga još više približimo i da mogu da ga kupe u svojoj zemlji - izjavila je Jovana Novaković.
Minićeva kuća rakije u svom asortimanu ima 33 vrste rakije, među kojima su neke od tradicionalnih - šljivovica, kajsijevača, lozovača, jabukovača, dunjevača, ali neke od specijalnih vrsta: od banane, šumskih jagoda, brusnice, kupine, rubizle, pa čak i od Futoškog kupusa.
„Minićeva kuća rakije“ je jedan od prvih Muzeja rakije kako u Srbiji tako i svetu. U njihovoj kolekciji su rakije proizvedene od 1941. do 2017. godine, a muzej krase i brojne nagrade osvojene na raznim takmičenjima. Kuća je otovorena kako za pojedinačne, tako i grupne posete. Za goste su posebno atraktivne posete u sezoni „pečenja“ kada mogu da isprate ceo proces, da je degustiraju uz zdravo srpsko voće i zdravu srpsku hranu. Ove i druge akcije samo su razlog za posetu Muzeju rakije.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar