Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Novi Bečej obeležava 230 godina od dobijanja statusa varoši

Novi Bečej obeležava 230 godina od dobijanja statusa varoši

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Opština Novi Bečej 15. juna obeležiće na svojevrstan način jubilej - 230 godina od dobijanja povelje kojom je Novom Bečeju priznat status varoši. Priznavanje statusa varoši je bio veliki napredak za ondašnji Novi Bečej i značio je njegov ekonomski razvoj jer se dobijanjem ovog statusa sticalo pravo na održavanje vašara, a tada je to bila prava privilegija.

Odlučeno je da obeležavanje ovog značajnog jubileja bude u duhu modernog vremena, tako da će se manifestacija „230 godina od dobijanja statusa varoši novobečejske“ sastojati iz dva segmenta. Najpre će biti održana investiciona konferencija „INVESTCO - NB“ koja ima za cilj da na jednom mestu okupi sam državni i pokrajinski vrh, kao i značajan broj privrednika spremnih da ulože svoj kapital i pokrenu biznis baš u Novom Bečeju. U okviru investicione konferencije biće predstavljeni svi resursi i potencijali novobečejske opštine, kako u infrastrukturnom, tako i u kulturnom i turističkom smislu, uz prezentovanu starosnu, polnu i obrazovnu strukturu radno neangažovanog stanovništva.
Ovom prilikom po iskazanoj želji biće omogućen i obilazak lokacija u industrijskim zonama u Novom Bečeju i Novom Miloševu. Industrijska zona „Istok“, Novi Bečej, površine 33 ha, ima izgrađenu instalaciju jake struje, instalaciju gasa, uvedenu voda i sređenu putnu mrežu.
Industrijska zona „Izlaz“, Novi Bečej ima znatno veću površinu - 198 ha. Zona je povezana sa putem Novi Bečej - Novi Sad, Novi Bečej – Zrenjanin, a nalazi se u neposrednoj blizini železničke pruge Beograd - Zrenjanin - Novi Bečej - Kikinda - Republika Rumunija.
Industrijska zona „Jug“, Novo Miloševo, površine 51 ha, takođe je dobro opremljena.
Uvedene su kanalizacija, izgrađen kolektor otpadnih voda, uvedeni su struja, voda i gas, postavljen je optički kabel i ima dobru putnu mrežu.
U okviru drugog segmenta programa obeležavanja jubileja u amfiteatru na Tiskom keju u Novom Bečeju biće održan koncert Vojvođanskog kamernog orkestra pod rukovodstvom dirigenta Mikice Jevtića.
Obeležavanje jubileja 230 godina od dobijanja statusa varoši i organizovanje investicione konferencije ima za cilj unapređenje ekonomije opštine Novi Bečej, privlačenjem novih investitora i obezbeđivanjem novih radnih mesta za mlade, a samim tim i poboljšanje životnog standarda svih građana opštine.
Konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen program obeležavanja ovog jubileja biće održana u ponedeljak, 4. juna, u 12 časova, u prizemlju Doma kulture u Novom Bečeju. Prisutnima će se obratiti Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, Matija Kovač, predsednik Organizacionog odbora manifestacije i Branko Svilengaćin, koordinator investicione konferencije.

Milan Stojšin, pomoćnik predsednika opštine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com