Mon01182021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Dr Branka Lazić: Samo onaj ko voli poljoprivredu može uspeti u organskoj proizvodnji

Dr Branka Lazić: Samo onaj ko voli poljoprivredu može uspeti u organskoj proizvodnji

  • PDF

Prof. emeritus dr Branka Lazić, prva je na listi zaslužnih stručnjaka koji su postavili temelje poljoprivrednoj proizvodnji po organskim principima u Srbiji. Svojom neiscrpunom energijom i znanjem, decenijama unazad pruža nemerljivu podršku poljoprivrednicima, agronomima, onima koji se ovom proizvodnjom bave na velikim i malim parcelama i onima za svoje lične potrebe.

Ova proizvodnja sledi principe zdravlja, ekologije, pravednosti, negovanja i staranja. To je proizvodnja u kojoj nema prevare. Kontrole su rigorozne i na toj osnovi Ministarstvo poljoprivrede izdaje sertifikate. Razlika između organske i konvencionalne proizvodnje je vidljiva. Ako nema ni jednog insekta znajte da je prskano. Dr Branka Lazić put razvoja organske proizvodnje, kojim je od starta i sama koračala, deli na nekoliko perioda. Prvi, koji se vezuje za devedesete godine prošlog veka, kada nije bilo zakonskih regulativa, propisa koji su se odnosili na ovaj vid proizvodnje, podržan od nevladinih organizacija, Zadružnog saveza Beograda i Udruženja „Terras” iz Subotice, koji su obeležile prve tribine na temu organske proizvodnje, prvi projekti za organsku proizvodnju hrane, i Josip Mamužić iz Ljutova prvi iz Srbije sa međunarodnim sertifikatom za organsku proizvodnju. Za ovo vreme dr Lazić kaže da je organska proizvodnja podržavana više srcem i dušom, a od realnih mogućnosti uticanja na njen razvoj bilo je samo znanje. Druga faza vezana je za donošenja Zakona o organskoj proizvodnji, koji je stupio na snagu 01.01. 2011. kojim je u Srbiji regulisana proizvodnja organskih proizvoda. - To je period kada je prva kuća u Srbiji, “Organic control system” počela da izdaje sertifikate za organske proizvode, ali se moralo krenuti od početka, od obrazovanja, odnosno tribina, obilazaka terena i razgovora, jer nije bilo dovoljno osnova za ulazak u proizvodnju. Svetli trenuci ove faze bili su deset godina trajanje organske pijace „Moj salaš“ na platou novosadskog SPENS-a, „Pijaca organske hrane“ u Bloku 44, pokrenuta tokom leta 2011. na Novom Beogradu. Nadam se da se nalazimo na pragu novog „oživljavanja“ organske proizvodnje, jer se svakodnevno održavaju neka savetovanja na temu proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane, a briga za zdravlje ljudi sve prisutnija - kaže naša sagovnica. Po njenom mišljenju najveći problem su finansije. Svaki proizvođač koji ulazi u ovaj vid proizvodnje treba da zna da ga čekaju najteže dve - tri godine, period konverzije zemljišta, odnosno pripreme za budući način proizvodnje i mala zarada. Njen savet je da se u ovaj vid proizvodnje upuštaju samo oni koji vole zemlju, biljke i životinje. Jedino onaj ko zaista voli poljoprivrdu može uspeti i u ogranskoj proizvodnji. Takođe smatra, da se organska proizvodnja može širiti u dva pravca. Jedan je povećanje površine velikih proizvođača, što smatra velikim rizikom, a drugi, koji i sama zagovara, su porodična gazdinstva do 4 ha, dovoljna da budu održiva.
- Nije lako raditi. Poljoprivredna proizvodnja, ne samo organska, traži izmenu svesti. To ide sporo, moraju se stvortii preduslovi. Osnov organske proizvodnje su predostrožnost, preventiva koju ne koristimo ni za svoje zdravlje, a kamoli kod biljaka i životinja. Mora se sve isplanirati. Tu su i neizvesne finansije i neophodne permanentne edukacije. Mora se učiti na iskustvu drugih, ali nije dovoljno prošetati do Slovenije i videti ruralni razvoj kako oni to rade - objašnjava dr Branka Lazić, pozdravljajući znanje stečeno na fakultetima, koje daje „polulidere“, koje praksa treba da izgradi u oslonce organske proizvodnje. Ističe i problem poljoprivrednih, savetodavnih i stručnih službi Srbije sa jednim ili nijednim stručnjakom za organsku proizvodnju. - To se mora promeniti. Ko će davati savete? Svi koji završe organski smer na dva-tri poljopriverdna fakulteta u Srbiji treba da budu raspoređeni, da dobiju svoja mesta u poljoprivrednim stručnim službama sa zadatkom da svakodnevno obilaze organskog proizvođača, razgovaraju, daju savete. Nepohodna je i pomoć države, ali pre svega ljubav i volja za ovaj vid proizvodnje - ističe prof. dr Branka Lazić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar