Wed01202021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinarija Komuna, družina koja negira sve predrasude

Vinarija Komuna, družina koja negira sve predrasude

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Da li moguć poslovni koncept ukoliko ga deli više vlasnika? Da li je moguć početak vinske trke bez iskustva i prethodnog znanja?
Može, i to pokazuje neobična, nadasve zanimljiva fruškogorska vinarija „Komuna“. Na južnim padinama Fruške gore, na imanju bogatom šumarcima, kroz koji protiče Rivički potok, i koje jednim delom izlazi na Borkovačko jezero, donedavno su se nalazila tri neupotrebljiva objekta, stari podrum, devastirana vodenica iz 1800-te, po poslednjem vodeničaru poznata kao deda Đurina, jedna od najstarijih u Vojvodini, i svinjac.

Dolaskom novog vlasnika, gospodina Nebojše Vlahovića, na ovom prostoru nikao je salaš. Svi objekti su rekonstruisani, dograđen je središnji objekat u maniru vojvođanske salaške arhitekture, opremljen restoran, obnovljena vodenica, i sa vinarijom u svom sastavu. Imanjem slobodno šetaju i u saglasju sa prirodom žive mangulice, ovce, koze, patke i guske, o kojima danonoćno brinu ovčarski psi. Gospodin Nebojša Vlahović, po zvanju građevinac, vrativši se posle dužeg boravka u Rusiji, kupio je imanje pored starog druma koji je iz Iriga vodio za Rumu, uredio ga po svojoj meri, u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na obroncima Fruške gore, na potezu između Iriga i Vrdnika, u ataru sela Rivice, na oko 20 hektara na 230 - 240 metara nadmorske visine zasadio je vinograd, na 15 hektara voćnjak, i sa svojim prijateljima otpočeo proizvodnju vina i rakija. Aleksandar Novković, jedan od četvorice „komunara“, vlasnik pridruženog vinograda (dva hektara), uz komunara Nikolu Obradovića i dr., ističe da je Chardonnay iz prve berba Vinarije „Komuna“ 2015. godine, na Decanter World Wine Awards 2017, osvojio bronzanu medalju, a na Vienna Decanter desertno vino Muscat Petit Grain Komuna iz ledene berbe 2015 osvojilo zlato u kategoriji desertnih vina. Muscat Petit Grain je jedan od znakova prepoznavanja ove vinarije i zasađen je na predlog profesora vinogradarstva dr Nebojše Markovića, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. U vinariji „Komuna“ se osim navedenih proizvodi i Rajnski Rizling, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot. Rose se za sada proizvodio od Merlota a u planu je i kupaža Merlot i Cabernet. U vinariji se marljivo radi na penušavcu po tradicionalnoj šampanj metodi. Vinarija je poznata i po proizvodnji sajdera (cider) obogaćenog sokom od zove, kojom Fruška gora obiluje. On je i glavni krivac velikih gužvi oko štanda ove vinarije na manifesacijama. Produkcija vina iz prve berbe 2015. bila je 10.000 litara, druge 20.000, dok je višak grožđa prodavan. Trenutni kapaciteti vinarije se kreću oko 30.000 litara. Zato se u „Komuni“ radi na podizanju novog podruma kapaciteta 50.000 litara. Osim vina proizvode se i rakije od dunje, šljive, kajsije, loze, kruške pod zajedničkim imenom „Kolektiv“. Osnovno tržište za vina „Komuna“ i rakije „Kolektiv“ je beogradsko, ne samo zato što je najveće, već i zato što svi „komunari“ žive i rade u Beogadu. Od skora počelo je sa osvajanjem novosadskog tržišta, a onda... - Sigurno je da će se sva ova pića moći probati na jednom mestu, u novootvorenom restoranu salaša, u ambijentu kojem pripadaju i to uz našu domaću hranu - napominje gospodin Novković.
„Komunare“ koji se sve češće pojavljuju na raznim vinskim feštama teško da možete zaobići. Za sebe kažu da su čisti amateri. Ne mogu se osloniti niti na tradiciju, koju nemaju, niti na svoje znanje, jer su svi iz nekih drugih branši. Ali, i ovom hobiju, kao i svemu što su do sada radili, a radili su mnogo i dobro, prionuli su punim srcem i bez ostatka. Ono što će vam takođe privući pažnju su etikete sa pticama kojima je Fruška gore prebogata. I ni jedna nije na etiketi slučajno, već je komplementarna karakteru vina u flašu. Na nama je da to proverimo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Igor 12-08-2020 11:08
Nebojsa drago mi je da uspjesan!
Pozdrav,
Igor Rems ( Bar)
Citiraj
 

Dodaj komentar