Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Nedostatak kvalifikovane radne snage jedan od ključnih problema

Nedostatak kvalifikovane radne snage jedan od ključnih problema

  • PDF

Tokom 2017. godine, nakon konstituisanja odgovarajućih grupacija u okviru Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine (PKV), pitanje nedostatka radne snage, istaknuto je kao jedna od ključnih poteškoća u poslovanju.
- Ovaj problem je posebno izražen u preduzećima iz metalskog i građevinskog kompleksa gde su rokovi isporuke ili završetka objekta precizno definisani i probijanje ovih rokova, često ima negativne posledice po poslovanje - rekao je sekretar Udruženja industrije PKV, mr Zoran Trpovski.

Imajući ovo u vidu, na sednicama grupacija PKV koje obuhvataju subjekte iz navedenih privrednih grana, razmatran je ovaj konkretan problem, uz učešće predstavnika resornog sekretarijata Pokrajinske vlade, kao i predstavnika srednjih škola iz nekoliko gradova u Vojvodini.
- Ove institucije čine maksimalne napore da, u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, poprave stanje imajući u vidu sve faktore koji na to utiču. Postoje globalne državne strategije u vezi sa obrazovanjem, gde je sigurno važno razvijati zanimanja koja nose dodatnu vrednost i koja pripremaju državu za lakše uklapanje u trendove i zahteve digitalnog doba. S druge strane, reindustrijalizacija zemlje i obnavljanje proizvodnih grana, koje takođe imaju veoma dobre potencijale razvoja, izvoza i uticaja na opštu ekonomiju zemlje, traži kadrove koji mogu da realizuju ove aktivnosti. Problem dodatno pogoršavaju velike migracije stanovništva, posebno iz rubnih oblasti zemlje, gde značajan broj kvalifikovane radne snage odlazi u zemlje Zapadne Evrope, gde su primanja znatno veća - kaže Trpovski.
Članica Grupacije za metalnu i elektroindustriju PKV je kompanija ATB SEVER iz Subotice, koja trenutno zapošljava 465 ljudi.
- Veći deo naših zaposlenih je angažovan u proizvodnom sektoru na pozicijama za koje su potrebna specijalistička stručna znanja. Nažalost, poslednjih godina primetan je nedostatak adekvatne stručne radne snage na tržištu rada, poput metalostrugara, varioca, bušača, metaloglodača, mašinbravare i slično. Ono sto je uzrok ovom stanju na tržištu radne snage je nedostatak navedenih obrazovnih profila u srednjim tehničkim školama, ali i veliki odliv stručne radne snage u zemlje Evropske unije – tvrde u kompaniji ATB Sever.
Iz ove kompanije ističu saradnju koju su ostvarili sa srednjom tehničkom školom „Ivan Sarić“, kao i na koji način se bore sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage.
- Već dve godine učenici te škole dolaze u našu kompaniju na praksu, a po završetku školovanja nekima od njih ćemo ponuditi i zasnivanje radnog odnosa u našoj kompaniji. U svakom slučaju, smatramo da je neophodna promena obrazovne odnosno kadrovske strategije na nivou države, a u kreiranju iste bi morali biti angažovani i privredni subjekti - mišljenja je Aleksandra Stanković, šef Odeljenja za ljudske resurse u kompaniji ATB SEVER.
Trpovski vidi rešenje u nalaženju optimalnog državnog modela koji treba da zadovolji potrebe raznih delatnosti i koji će u velikoj meri uvažavati mišljenje privrednih subjekata.
- Nadamo se da će u narednom periodu ovaj model biti definisan. Do tada se poslovni subjekti iz proizvodnih delatnosti, škole i svi ostali učesnici, snalaze i traže individualne modele upisa, prijema na praksu, poboljšavanja materijalnog položaja radnika i drugih mera sa ciljem da zadovolje lokalne potrebe i ublaže problem. PKV će u okviru svojih mogućnosti pokušati maksimalno da pomogne u rešavanju ovog pitanja - istakao je Zoran Trpovski.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com