Mon01182021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Sudbonosno „da“ Jelene Ninkov konceptu organske proizvodnje

Sudbonosno „da“ Jelene Ninkov konceptu organske proizvodnje

  • PDF

Organska proizvodnja kao deo ekološkog, održivog razvoja u Vojvodini je zastupljena sa 10.200/300 hektara. U 2017. godini zabeležen je rast organske proizvodnje u stočarstvu, prvenstveno ovčarstvu i kozarstvu. Sekretarijat za poljoprivredu i Pokrajinska vlada, svesna privilegije ovakvih principa proizvodnje, uspostavili su više konkursnih linija koje u poslednje tri godine beleže rast sredstava opredeljenih za ovu vrstu proizvodnje.

U ovom trenutku taj iznos je 10 miliona dinara, i po rečima gospodina Marka Rovčanina, pomoćnika pokrajinskog sekretara, sektor za biljnu proizvodnju, trend pomoći kako organskim, tako i drugim poljoprivrednim proizvođačima u narednom periodu će biti nastavljen. Organska proizvodnja je za razliku od mnogih razvijenih zemalja, u Srbiji u začetku. Organska poljoprivreda je zastupljena na skromnih manje od 1% ukupne obradive površine. Jedna od onih koja je sagledala i dobre i loše strane organske proizvodnje, i shvatila da se zdravlje gradi na zdravoj poljoprivredi je Jelena Ninkov. Sa diplomom profesora istorije i sertifikatom poljoprivrednog proizvođača u skladu sa standardima organske poljoprivrede iz Gložana, opština Bački Petrovac, osam godina se bavi proizvodnjom zdravstveno bezbedne hrane. Ne žali se što mora mnogo više da radi da bi proizvela manje, kako to obično biva kod organske proizvodnje, i uporno se suprotstavlja razmišljanjima većine poljoprivrednih proizvođača u kraju, da "bez hemije ništa ne može opstati". Ona tvrdi, i na svom primeru pokazuje da može, treba i mora. U odnosu na prošlu i prethodne godine koje su bile teške, što zbog suše, uslova na tržištu, te loših uslova rad u organskoj proizvodnji, ipak je „pregurala“ sve te krize i čak povećala proizvodnju na oko 7 jutara. Imala je problem sa radnom snagom, ali su se ove godine stvari iskristalisale, i nastavlja bavljenje organskom proizvodnjom. Priznaje da se u ovom potpuno „našla“ i na svoj način uživa u tome. Ponuda organskih poljoprivrednih proizvoda na njenoj tezgi je šarolika. Trudi se da ima svega, jer kupac traži da kupi sve što mu je potrebno na jednom mestu. A ona, ima svoje stalne mušterije, ljude sa kojima je izgradila poverenje i uzajamno poštovanje.
- Nije dovoljno pokazati sertifikat. Samo kvalitetom, ljubaznošću i posvećenošću onom što radiš, stičeš naklonost mušterije. Godinama sam prisutna u Bloku 44 na „Pijaci organske hrane“. Kod mene najviše dolaze roditelji male dece, i uzimaju pola kilograma do kilogram zeleniša za narednu nedelju: malo cvekle, krompira, šargarepe, samo za decu, kad ne mogu za sve. Dolaze i oni koji su zbog bolesti na posebnom režimu ishrane, i to je najzastupljenija kategorija kupaca, ali je sve više i onih svesnih da je zdrava hrana preduslov njihovog zdravlja - objašnjava gospođa Ninkov, koja je subotom i nedeljom na Novom Beogradu, a uz put se trudi da isporuči poljoprivredne proizvode svojim klijentima u Novom Sadu i drugim mestima.
Planira da započne organsku proizvodnju jagoda, s obzirom da je organsko voće deficitarno na tržištu.
Ova majka dve devojčice kaže da od organske proizvodnje može da se živi:
- Ja sam skromna, mnogo radim, sve sam preuzela na sebe, a ono što je najvažnije, pronašla sam se u ovom poslu. Međutim, svakom organskom proizvođaču je potrebna pomoć nadležnih institucija. Nešto sam obezbedila sama, ali uvek ima mesta da se proizvodnja nadogradi - kaže naša sagovornica.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar