Wed10282020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO EXIT fondacija pokreće uređenje dela Petrovaradinske tvrđave

EXIT fondacija pokreće uređenje dela Petrovaradinske tvrđave

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Petrovaradinska tvrđava kao kulturno-istorijski spomenik od nacionalne važnosti i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu počinje da dobija novi izgled. EXIT fondacija pokrenula je uređenje dela Petrovaradinske tvrđave na "Hornverku", a prva faza radova, koja obuhvata rekonstrukciju Opservatorije, tj. objekta Male stražare, već je počela u saradnji sa kompanijom NIS, uz podršku Grada Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku.

Ovaj deo najvećeg utvrđenja u našoj zemlji predstavlja važan objekat od kulturnog značaja, čijom će se obnovom doprineti ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sada.
Misija EXIT fondacije je da unapredi i sačuva Petrovaradinsku tvrđavu, kao najznačajniji istorijski, kulturni i turistički objekat Novog Sada. Predsednik UO EXIT fondacije, Ivan Petrović, smatra da je jedan od osnovnih zadataka Exitove društvene odgovornosti briga o Petrovaradinskoj tvrđavi:
EXIT godinama unazad radi na promociji Tvrđave u cilju njenog postavljanja kao istaknute kulturno-istorijske turističke destinacije u Evropi. Aktuelni radovi samo su jedan u nizu koraka koji će u narednom periodu biti preduzeti da simbol Novog Sada i EXIT festivala dobije novi sjaj.
Partner Exit fondacije na ovom projektu je Naftna industrija Srbije, koja kroz program “Zajednici zajedno” doprinosi unapređenju života u 12 gradova i opština u kojima posluje kompanija. NIS kao višegodišnji saradnik Exit fondacije, podrškom projekata poput obnove Petrovaradinske tvrđave, želi da doprinese očuvanju i obnovi kulturno-istorijskog nasleđa Novog Sada. U isto vreme, ulaganjem u održive projekte, kompanija doprinosi poboljšanju kvaliteta života zajednice u kojima posluje, kao i promociji istinskih vrednosti.
Mala stražara je izgrađena u prvoj polovini XVIII veka i za vreme vojne uprave imala funkciju stražare i prijavnice, a sada je ovaj prostor dodeljen na korišćenje Astronomskom društvu Novog Sada, unutar koje je Opservatorija. U nedostatku finansijskih sredstava za održavanje, stanje Opservatorije je alarmantno i zahteva neophodnu obnovu.
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, mr Siniša Jokić, napomenuo je da se sveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi Male stražare na Hornverku Petrovaradinske tvrđave rade prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada:
- Projekat je prvenstveno predvideo sanaciju krova i fasada, ali i uređenje enterijera, kao i neposredne okoline popravkom trotoara i odvoda atmosferske vode. Stražara je jedna od tri ukupno sačuvane u okviru granica ovog kulturnog dobra, te je njena obnova utoliko značajnija za Petrovaradinsku tvrđavu - obavestio je mr Simiša Jokić.

Press EXIT

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar