Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vojvodina i Istra na pragu novih projekata i još bolje saradnje

Vojvodina i Istra na pragu novih projekata i još bolje saradnje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Istra i Vojvodina primerom uzajamno dobrih odnosa i dobre saradnje mogu doprineti uspostavljanju boljih odnosa na državnom nivou između Srbije i Hrvatske - zaključili su domaćin, Istarski župan Valter Flego i predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, koji su se sastali u Puli u okviru trodnevne manifestacije Dani Vojvodine u Istri, na kojoj je Istranima i njihovim inostranim gostima predstavljena tiristička ponuda 10 vojvođanskih gradova i opština.

U delegaciji Pokrajinske vlade su bili i potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević, pokrajinski sekretar za zdravstvo, doc. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Dragana Milošević i generalni konzul Republike Srbije u Hrvatskoj, Goran Petrović.
- Istra i Vojvodina dobro sarađuju već dugi niz godina, o čemu imaju i sporazum od 2006. i na temelju toga kroz razvoj kontakata i konkretne projekte svakako mogu vlastitim primerima pokazati da i velika, prava saradnja Srbije i Hrvatske nije tako nedostižna kako se na prvi pogled čini - rekao je za Hinu, gospodin Mirović.
I istarski župan Flego ocenio je da Istra i Vojvodina ”mogu puno učiniti, unaprediti dosadašnju saradnju i jedni druge motivisati” na još bolje rezultate saradnje.
- Nemojmo zabroviti da je Hrvatska članica EU i da se njena reč čuje u Briselu, a da je Srbija u procesu pregovaranja i otvaranja novih poglavlja. Mi možemo pomoći na putu Srbije pa time i Vojvodine u EU, a taj put nije važan samo radi Srbije. Vojvodina i Srbija u Istri svakako imaju prijatelja koji i u Briselu može pomoći - izjavio za Hinu i prisutne medije, gospodin Flego.
Vojvođanski premijer Igor Mirović ukazao je na spremnost i ambiciju obe strane da “na krajnje pozitivan način unapređuju saradnju” ove dve regije u svim segmentima.
- Govorili smo o veoma konkretnim oblicima saradnje u oblasti razvoja turističke privrede, poljoprivrede - obavestio je Mirović, pomenuvši i planove o zajedničkom učestvovanju u evropskim projektima i korišćenju evropskih fondova.
- To sve treba preneti i na nacionalni, međudržavni nivo. Treba teške teme ostavljati sa strane i nastavljati napred krupnim koracima. Takvih pomaka u Srbiji već ima, a pogotovo nakon nedavne posete predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj oseća se jedna nova energija da se rešavaju otvorena, životna pitanja, pa i ona mala, koja se tiču običnog čobvjeka - rekao je Mirović.
On je uvjeren da će Istra i Vojvodina unaprediti svoju sradnju na najbolji mogući način, a kao prve konkretne efekte najavio mogućnost zajedničkog učestvovanja na trećim tržištima.
Župan Valter Flego sugerisao je kao važan preduslov saradnje da najpre predsednici regija usuglase neka područja saradnje, a da “potom pročelnici i sekretari rade svoj posao za koji su plaćeni”.
- Želimo pripremati projekte iz sfere zdravstva, turizma, kulture… Siguran sam da bi takvi projekti mogli biti pozitivno ocenjeni na evropskim fondovima - naglasio je istarski župan.
Flego je poručio turistima iz Srbije da se u Istri uvijek mogu osećati dobrošlim i sigurnim da će biti među prijateljima.
- Mi Istrijani smo dobri domaćini i naši gosti nemaju nikakvih neugodnosti. Naš način života ovde u Istri, koji gradimo svih ovih godina, jeste da nema veze otkud je čovjek došao i ko je, već kakav je čovjek - da li je dobar i radan ili nešto kontra od toga. Mi to u Istri promovišemo svih ovih godina i taj stepen međusobnog uvažavanja koji imamo nije slučajan.
Flego i Mirović sastali su se i sa direktorom Srpskog kulturnog centra u Istri Milanom Rašulom i razgovarali o položaju srpske zajednice u Istraskoj županiji.
Istarski župan Valter Flego i predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Igor Mirović, posetili su štandove na pulskom šetalištu Giardini, gde se u okviru trodnevne manifestacije Dani Vojvodine u Istri predstavljalo 10 vojvođanskih gradova i opšina.
Manifestaciju su podržale Pokrajinska vlada i Istarska županija, a Flego i Mirović su s direktoricom Turističke organizacije Vojvodine, Natašom Pavlović, razgovarali o mogućnosti saradnje i turističke razmene Istre i Vojvodine i učestvovanja u zajedničkim projektima.
Pre posete štandovima na Giardinima, u povodu dana Vojvodine u Istri u sedištu Istarske županije priređen je prijem za delegaciju Vojvodine predviđenom vojvođanskim premijerom Igorom Mirovićem.
Na Danima Vojvodine u Istri turistički radnici su promovisali bogatu i raznovrsnu ponudu Vojvodine koja iz godine u godinu beleži sve brojnije posjete. U tom trendu, kako je istaknuto, za 10 posto povećan je i broj gostiju iz Hrvatske, a mogućnosti su obostrano znatno veće i obe strane to u budućnosti trebaju iskoristi i pridoneti ne samo boljoj regionalnoj saradnji Istre i Vojvodine, već i napretku u odnosima dve države, poručili su sugovornici.
Dani Vojvodine u Istri imali su svoju završnicu u hotelu „Pula“, Vojvođanska delegacija organizovala je za predstavnike Istarske županije, poslovne partnere i medije, tzv. Vojvođansko veče, na kojima je nastupila pevačka grupa Vrelo i ansambl „Panonija“.
U okviru Dana Vojvodine, direktorica TOV Nataša Pavlović sa suradnicima i kolegama, posetila je Muzej maslinarstva - kuću istarskog maslinovog ulja u Puli, a za predstavnike medija organizovan je obilazak Udruge proizvođača maslina u Vodnjanu i obilazak najstarije vinarije u tom kraju, kao i Turističke zajednice ovoga grada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com