Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Mala letnja izložba Gljivarskog društva Novi Sad

Mala letnja izložba Gljivarskog društva Novi Sad

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Gljivarsko društvo Novi Sad (GDNS) održalo je svoju sedmu po redu izložbu pod nazivom "Mala letnja izložba" u Dunavskom parku, u nedelju, 17.06.2018. godine. Pripreme su počele već u petak, kada su ekipe GDNS obišle Sremske šume oko Grabovaca i više lokaliteta na Fruškoj gori u potrazi za gljivama koje će biti izložene. Trka za eksponatima se nastavila i u subotu kada su pročešljane šume oko Morovića i Obedske bare.


- Bili smo vredni te smo uspeli da sakupimo neverovatnih, za ovo doba godine, 90 vrsta gljiva koje smo uspeli da determinišemo i izložimo u saletli u Dunavskom parku, tako da su Novosađani imali priliku da se upoznaju sa fantastičnim svetom gljiva i vide, na licu mesta, rezultate dugogodišnjeg zalaganja GD Novi Sad u edukaciji građana o ulozi i značaju gljiva u prirodi - izjavio je predsednik GDNS, Momčilo Daljev.
Pored samih eksponata posetioci su mogli da vide i postavku gljivarskih plakata koju je priredio Stevan Baluban kao i da uživaju u mezetlucima od vrganja i drugih gljiva koje su pripremili vredni članovi GDNS.
Manifestaciju su upriličile i kolege iz Sremske Mitrovice sa kojima su razmenjena iskustva i kojima je izražena zahvalnost za zalaganje u unapređivanju gljivarstva u Srbiji.
Na sva pitanja koja su posetioci mogli da smisle (od kojih je i dalje standardno: da li se to jede?) članovi GDNS su odgovarali strpljivo i stručno.
- Pitanjima smo bili zasuti sa svih strana što je, samo po sebi, dovoljan pokazatelj da zanimanja za gljive ne manjka i da ćemo u budućnosti imati pune ruke posla u propagiranju ovog prelepog hobija koji nam sve više obuzima živote - zaključio je Momčilo Daljev.

Fotografije: Stevan Baluban

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com