Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA MUZIKA GTO Branko Radičević iz Rume najbolji orkestar Tamburica festa

GTO Branko Radičević iz Rume najbolji orkestar Tamburica festa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Gradski tamburaški orkestar "Branko Radičević" iz Rume, pod umetničkim rukovodstvom prof. Smiljane Jančić, proglašen je za najbolji orkestar na 11. Svetskom tamburaškom festivalu "Tamburica fest 2018" u Novom Sadu. Ovu nagradu Rumljani su osvojili u konkurenciji velikih tamburaških orkestara iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH i Srbije, što ujedno predstavlja i posebnu karakteristiku ovogodišnjeg festivala jer su se po prvi put takmičili veliki tamburaški orkestri.

- Kompozicije koje smo izveli na festivalu su bile kombinacija instrumentalne muzike i to "Vojvođanska igra br. 2" - Makse Popova, "Valcer cveća" - P.I.Čajkovskog i "Igra Sabljama" - A.Hačaturijana, a u domenu vokalno-instrumentalne muzike nastupili smo sa našom Milicom Radonić u izvođenju predivne španske pesme "Historia de un amor"- C.E.Almarana. Nagrade nam prijaju ali stvaraju i odgovornost i obavezu za dalji rad - rekla nam je umetnički rukovodilac i dirigent orkestra, prof. Smiljana Jančić.
Drugu nagradu osvojio je orkestar Općine Semeljci iz Hrvatske, a treću nagradu orkestar Dobreč iz Slovenije.
Specijalna nagrada za negovanje tamburaške tradicije pripala je orkestru "Vasa Jovanović" iz Novog Sada, dok je za inovativne domete nagrađen gradski tamburaški orkestar "Banjaluka" a specijalnu nagradu žirija dobio je orkestar "Veršendi Kovač Jožef" iz Mađarske .
Nagrade najboljima su uručili Franjo Batorek, predsednik stručnog žirija, Miro Marinković predsednik Evropskog saveza tamburaša, Dragan Janković, predsednik i član direkcije festivala, Danilo Ninković, muzički urednik, Jovan Adamov, umetnički direktor festivala i Jovan Pejčić, direktor Tamburica festa.
Tekst i foto: Milan Jančić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com