Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vojvodina prepoznatljiva na turističkom tržištu

Vojvodina prepoznatljiva na turističkom tržištu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Turistička organizacija Vojvodine uspela je da objedini turističku, ali i gastro-vinsku ponudu ovog višenacionalnog i kulturom prebogatog prostora. Nakon što se sada pojavljuje sa ponudom svih turističkih organizacija na manifestacijama u Srbiji, to se sve više događa i prilikom promocija u regionu. To se pokazalo kao pun pogodak, jer se iz meseca u mesec u Vojvodini beleži sve veći broj turista iz zemlje i inostranstva.

Privredno-turistička manifestacija Dani Vojvodine planski se održava već dve godine, uz podršku Ministarastva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodine, kao i u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine. Uobičajeno je da se na takvim manifestacijama predstave turistički i gasto-hedonistički potencijali vojvođanske ravnice, ali i da se organizuju susreti privrednika u cilju uspostavljanja novih i obnavljanje starih kontakata. Bilateralni susreti privrednika na temu povezivanja i uspostavljanja poslovne saradnje organizuju se kako bi se dodatno ekonomski osnažio region.
- Cilj nam je da prikažemo Vojvodinu kao destinaciju koja ima da ponudi za svakog po nešto, pre svega urbane gradske celine, kao što su Novi Sad, Subotica, Sremski Karlovci, Vršac kao vinski grad koji se nalazi na svetskoj vinskoj mapi. Osim toga turiste pozivamo da posete naše čarde, salaše, da probaju naša vina uz bogatu gastronomsku ponudu. Fruška gora je idealna za ljubitelje pešačenja, biciklizma i svih ostalih oblika aktivnog odmora, ali isto tako možete posetiti 17 pravoslavnih manastira sa bogatom riznicom. Južni Banat sa jedinom peščarom u Evropi, Deliblatskom peščarom, svakako da je posebno interesantan - izjavila je Nataša Pavlović.
Na svojim nastupima, TOV promoviše Novi Sad kao Omladinsku prestonicu Evrope 2019 i Evropsku prestonicu kulture 2021.
- TOV intenzivno radi na unapređenju i kreiranju programa za mlade, jer je to prva provera našeg rada i nas kao domaćina 2019. Kada govorimo o Evropskoj prestonici kulture, ova godina je godina kulturnog nasleđa u Vojvodini. Osim apostrofiranja verskog turizma TOV će projektom (EU) „Virtualne kulturne ture u Sremu“, možda najbogatijem području sa objektima iz raznih epoha, pokušati da zainteresuje turiste za ovu primamljivu ponudu. Nadam se da ćemo kroz zajedničke projekte uspeti da obe ove titule dovedemo na pravi nivo i put - rekla je dr Pavlović i sa zadovoljstvom obavestila da TOV ove godine priprema novi prostor. Turistički informativni centar trebao bi da bude i emitivni i generativni centar, polazna tačka svih turista, posebno onih sa kruzera namernih da obiđu centar grada, ali i mesto u kojem će sve opštine u Vojvodini imati priliku da najave svoje manifestacije, promocije, konferencije i dr.
Promocija turističkih destinacija se ne može više zamisliti bez interneta i novih tehnologija koje imaju za cilj da privuku pažnju domaćih i stranih gostiju. Kada gost bira destinaciju koju će posetiti jedan od faktora koji se sve više koriste pri odlučivanju je raspoloživost mobilnih aplikacija. Iz tog razloga Turistička organizacija Vojvodine je radi boljeg informisanja posetilaca i promocije destinacije izradila mobilnu aplikaciju za android telefone. Aplikacija je urađena na srpskom jeziku i pruža informacije vezane za destinacije, turističke atrakcije, prirodno i kulturno nasleđe, gastronomsku ponudu kao i sve ono što turistima može biti zanimljivo i neophodno prilikom posete Vojvodini.
Od početka ove godine Turistička organizacija Vojvodine predstavila je svoje turističke potencijale na sajmovima u Štutgartu, Istanbulu, Ljubljani, Bratislavi, Sofiji, Berlinu, Moskvi, Pekingu, Zagrebi, Ljubljani, Puli, Beogradu. Turisti iz srpska prestonice su najbrojniji gosti Vojvodine i stoga su turistički potencijali nakon februarskog Sajma turizma, predstavljeni i krajem juna manifestacijom „Dani Vojvodine“, na kojoj je učestvovalo 70-ak izlagača, uz prigodan muzički program. Slede dalje promocije u zemlji inostranstvu, jer se pokazalo da se na taj način postiže pun efekat unapređenja i razvoja turističke privrede Vojvodine.

Fotografije: Nikola Stojanović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com