Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF dobar domaćin međunarodne konferencije iz oblasti veštačke inteligencije i nauke o podacima

PMF dobar domaćin međunarodne konferencije iz oblasti veštačke inteligencije i nauke o podacima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Od 25. do 27. juna na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održana je međunarodna konferencija WIMS'18 (The 8th International Conference on Web Intelligence, Mining and Semantics). Organizacija ove Konferencije, osme po redu, posle Norveške, Rumunije, Španije, Grčke, Kipra, Francuske i Italije, na predlog osnivača Konferencije, profesora Rajendre Akerkara, dodeljena je redovnoj profesorki Departmana za matematiku i informatiku dr Mirjani Ivanović.

Na Konferenciji je učestvovalo oko 60 naučnika iz celog sveta, tri svetski poznata eksperta održala su pozvana predavanja, a održano je i pet tutorijala, koje su, pored stranih naučnika, vodila i dva mlada profesora sa Deparmana za matematiku i informatiku, dr Miloš Savić i dr Miloš Radovanović. Većina učesnika Konferencije bili su naučnici mlađi od 40 godina. Predstavljeni su radovi i trenutno najaktuelnije teme iz oblasti veštačke inteligencije i nauke o podacima. Cilj Konferencije bio je da se predstave radovi i aktuelna istraživanja u oblasti web tehnologija i njihove primene, kao i da se doktorandima omogući da prikažu svoja istraživanja.
U okviru Konferencije održane su i radionice WASA'18 (The 8th Workshop on Applications of Software Agents) i BigData'18 (The 1st Workshop on Big Data).
Velika količina podataka koja danas postoji na internetu, zahteva nove tehnologije, inteligentni pristup, nove algoritme, a učesnici konferencije su prikazali upravo svoja najnovija istraživanja u toj oblasti.
Pored izlaganja radova, učesnici konferencije su razmenili svoja iskustva, a ostvarili su i nove kontakte.
Naučnici sa Departmana za matematiku i informatiku veoma su uspešni u oblasti veštačke inteligencije i sarađuju sa kolegama iz celog sveta.

Jovana Vidaković, PMF

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com