Wed10202021

Poslednja izmena:08:53:33 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Pismo prof. Dragana Bataveljića prof. dr Wolfgangu Rohrbahu

Pismo prof. Dragana Bataveljića prof. dr Wolfgangu Rohrbahu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

„U ime Kolegijuma Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Wolfgangu Rohrbahu naknadno želim da čestitam 70. rođendan i da mu poželim sve najbolje, a takođe bih hteo da čestitam i svim autorima na uspelom i veoma poučnom novom tomu ove svetske enciklopedije o istorijatu osiguranja.

Zahvaljujući njegovom uzornom angažmanu kao koordinatora, autora mnogih stručnih knjiga i profesora na univerzitetima u Austriji, Srbiji, Bosni i Hercegovini kao i u Crnoj Gori, svetlost dana je ugledao XIII tom pod nazivom "Istorijat osiguranja u Austriji", koji je izdala izdavačka kuća Tronikdizajn u Beogradu. Ovaj tom je izdat u nemačko-srpskoj i englesko-srpskoj verziji. Ove godine se obeležava značajan jubilej - tri decenije Enciklopedije (s obzirom da je prvi tom objavljen 1988. godine), sa ukupno 13.000 strana i 400 koautora.
Meni je pripala velika čast da napišem recenziju za ovu knjigu. Smatram da se ovo izuzetno delo mora oceniti najvišim ocenama, i to sa tri aspekta:
Najpre se ima istaći aspekt koji povezuje nacije. U projekat su bile uključene institucije, kao i pojedinci iz Austrije, Nemačke, Rusije, Srbije i Makedonije.
Ono što je doprinelo složnoj saradnji svih ovih nacija i saradnji van granica, jeste to što je profesor Rohrbah u "slici i reči" predstavljao saradnike, a istovremeno i deo svoje kulturološke mreže.
Na drugom mestu se ima istaći naučni aspekt dela. Na "njegov znak" dirigenta izuzetno savršenog orkestra, uvezivale su se u scenu solo-deonice naučnih virtuoza iz Beča, Kremsa, Graca, Moskve, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Banja Luke, Brčkog, Tuzle, Leposavića i Skoplja.To je jedna izuzetna medjunarodna kooperacija
Ali i prof. Rohrbah se sam prezentuje kao virtuoz.
Na primer, način na koji je uz primenu naučnih metoda (intervjuima, fotografijama, isečcima iz novina, pismima itd.) slagao različite "kamenčiće mozaika" biografija i spajao ih u literarnu celinu, to je upravo izuzetno obeležje vrhunskog autora prof. Rohrbaha.
On je, upravo, iz tog razloga primljen za redovnog člana "SRPSKE KRALJEVSKE AKADEMIJE NAUČNIKA I UMETNIKA". Meni je tom prilikom data funkcija principala.
I kao treće se, na kraju, mora istaći stil pisanja, pa ovom prilikom treba pomenuti nemački, srpski i ruski književni standardni jezik autora toma. Uz to se mora istaći još i dopadljiva spoljašnost knjige.
Želim užitak i zadovoljstvo u čitanju mnogobrojnim čitaocima ove jedinstvene knjige.“

Prof. dr Dragan Bataveljić
Pravni Fakultet, Univerzitet u Kragujevcu, Srbija

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com