Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Čarde, čuvari tradicije

Čarde, čuvari tradicije

  • PDF

Reč čarda potiče iz persijskog jezika i označava četiri stuba. Čarde su se još od srednjeg veka na našim prostorima nalazile na drumovima i pored reka i bile svratište za odmor i osveženje. Čarde duž puteva su izgubile nekadašnji značaj zbog brzine putovanja, ali su zato sve atraktivnije one na Dunavu. Interesantno je pomenuti da se reč čarda danas koristi samo u mađarskom, srpskom i hrvatskom jeziku. Najveći broj ovih objekata specifičnog ugostiteljskog miljea očuvan je na potezu od Bačkog Monoštra do ušća Save u Dunav kod Beograda.

Vojvodina je poznata po svojoj multikulturalnosti, koja se ogleda u viševekovnom preplitanju različitih kultura, tradicija, običaja i gastronomije. Kada govorimo o gastronomiji, čarde tu igraju ključnu ulogu u očuvanju tradiconalnih specijaliteta. Riba je oduvek zauzimala značajno mesto u ishrani stanovnika sa ovih prostora, kako zbog velikog broja reka, kanala i jezera tako i tradicionalnih i verskih razloga. Priprema se na razne načine - na roštilju, prženjem na ulju ili masti, pečenjem u rerni… Na trpezi u Vojvodini najviše je zastupljen šaran, omiljena su i jela od smuđa, soma, štuke, tolstolobika, deverike, kečige, linjaka… Riblje čorbe i parikaši neizostavan su deo jedinstvene gastronomske ponude Vojvodine.
Riblji paprikaš je najomiljeniji riblji specijalitet. Kuva se u kotliću pred gostima tako da ih opojni miris jela mami pre nego što i stigne na trpezu.
Paprikaši se kuvaju na sličan način, ali su gušći i po pravilu ljutkasti. Služe se obično uz domaće rezance.
Osim ribljih specijaliteta čarde nam nude širok spektar specijaliteta domaće kuhinje, poput raznih vrsta mesa sa roštilja, razne vrste pita i gibanica i naravno nezaobilazan deo posete čardama je i degustacija čuvenih fruškogorskih vina. Naša topla preporuka je da obavezno probate sorte: Rajnski rizling, Sovinjon, Šardone, Traminaci i Ausbruh.
Neke od najpoznatijih čardi ovih prostora su “Pikec”, “Šefešfok”, “Velika čarda”, “Čarda kod carine” u Bezdanu, čarda “Harčaš” i “Zlatna kruna” u Apatinu, čarda “Kod Braše”, “Dunavac”, “Bata Pežo” u okolini Novog Sada, “Naša čarda” i “Pasent” u Sremskim Karlovcima. Dalje slede čarda “Sidro” u Beškoj, “Bašta pustolova”- Stari Banovci, “Priča”- Novi Banovci.

Turistička organizacija Vojvodine
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com