Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Srednjevekovni piknik na Arači novi turistički brend Novog Bečeja

Srednjevekovni piknik na Arači novi turistički brend Novog Bečeja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 13
  • Sledeća

Dvanaest kilometara od Novog Bečeja nalazi se Arača, ruševina srednjevekovne romaničke crkve koja je 1948. godine stavljena pod zaštitom kao kulturno dobro. Izgrađena je davne 1230. godine na temeljima starije crkve iz 11. veka da bi je, nakon mnogo pljački i razaranja, Turci osmanlije spalili 1551. godine ostavivši je u stanju u kakvom je danas.

Na potezu koji meštani zovu „sedmiter“, jer odatle "počinju putevi prema atarima sedam banatskih sela" održana je jednodnevna manifestacija, „Srednjevekovni piknik“, koja za cilj imala oživljavanje bivšeg vremena i verni prikaz bitke koja je bila presudna za život ljudi sa ovog podneblja. Turistička organizacija opštine Novi Bečej, organizator manifestacije u saradnji sa Janošem Verom, vodećim članom Gastronomskog udruženja za očuvanje tradicije „Vitezovi slobodne vatre“ iz Mađarske, kao i Udruženje građana Arač 95, zamislili su da ovo bude takmičenje u tradicionalnom kuvanju, da nema klasičnih kategorija što se videlo kod dodele nagrada koje su obezbeđene za više kategorija baš zato što je specifikum da postoje različite kategorije u spremanju hrane. U takmičenju u pripremi tradicionalnih jela učestvovalo je 40 ekipa, pa se narednih godina očekuje još veća posećenost. Bilo je čak i jedno jelo iz 9. veka, koje je pripremila Ildiko Medović iz Muzeja Vojvodine.
Takođe, ovo je bila i posebna prilika da se na jednom mestu okupe različite kulture i različiti običaji. Ovde se mogla videti simulacija bitke koja se odigrala 1551. godine koja je posle ranohrišćanskim krstaških ratova ponovo ujedinila sve hrišćane kako bi se suprotstavili Turcima koji su u 16. veku pokušali da osvoje ove prostore. Ovde, kod bečejske tvrđave, koja je srušena do temelja suprotstavile su se snage srpskih vitezova Despota Stefana Lazarevića i Đurađa Brankovića, kao i rumunskog viteza Vlada Cepeša poznatijeg kao Drakula i vojske mađarskih vitezova Kralja Žigmunda Drugog.
Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej izrazio je nadu da će se u narednom periodu uspeti u nameri da se ova manifestacija uvrsti u turističku ponudu koja će biti poznata na mapi Evrope i zbog koje će dolaziti u ove krajeve.
- Već ovom prilikom su nam došli gosti iz Mađarske i Rumunije, naravno i iz Srbije, što na neki način ukazuje na ozbiljost manifestacije koja, ne kažem da preti da ugrozi Velikogospojinske dane, ali će pokušati da dostigne bar po čuvenju tu priču o Velikoj Gospojini. Imali smo 3 autobusa turista iz Mađarske, puno novih ekipa, ekipa iz Novog Bečeja i Srbije i svi su se oni savršeno lepo družili. Imali smo i predstavnike Fudbalskog kluba „Ujpešt Doža“ iz Budimpešte, tako da je na neki način ovo stvarno uspelo da se pročuje o pikniku na Arači. Takođe, manifestaciju je pratilo više televizijskih ekipa i medijskih kuća, koji su preneli pozitivnu energiju učesnika i prema mom saznanju, pretvorili je u pozitivnu priču - izjavio je saša Dujin.
Početak priče o Arači, međutim, daleko je stariji od njene srednjevekovne istorije. U njenom okruženju arheolozi istražuju praistorijska naselja koja traju od doba starčevačke keramike, odnosno 5.500 godina pre nove ere. Ona je pružala utočište ljudima čak 7.500 godina, jer je uzdignuta na 82 metra nadmorske visine, te je nisu mogle poplaviti vode Tise, a istovremeno okružena vodom obezbeđujući vodene puteve. Danas se oko Arače nalaze same njive čiju obradu arheolozi smatraju prvom zemljoradničkom kulturom u Vojvodini.

Sanja Milenković

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.2125675770779238.1073744278.100000105079334&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com