Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Saša Dujin: Pet odredišta u Novom Bečeju koja morate posetiti

Saša Dujin: Pet odredišta u Novom Bečeju koja morate posetiti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U sklopu kampanje „Panonska letnja avantura“ koje je za predstavnike srpskih medija krajem juna organizovala Turistička organizacija Vojvodine, upriličena je i poseta Novom Bečeju. Direktor Tursitičke organizacije opštine Novi Bečej, gospodin Saša Dujin, vrlo profesionalno je iskoristio ulogu domaćina i predstavljajući ovu prelepu varošicu na levoj obali reke Tise, sa centrom upravo na reci, šire poznatu po Velikogospojinskim danima, Cvetanju reke Tise, Krokanu sa Bisernog ostrva i mnogim drugim jedinstvenostima i posebnostima, izdvojio pet obaveznih lokacija koje svaki turista mora da poseti. - Meandar ili ostaci Panonskog mora - Slano kopovo, predstavlja jedno od najvažnijih i najosobenijih staništa ptica u Srbiji, kao i i jedinstvena migratorna stanica za ptice selice.

U periodu jesenje migracije, Slano Kopovo je mesto gde se masovno okupljaju patke, guske i ždralovi. Tako se u jednom danu na Slanom kopovu okupi 17.000 ždralova, što je i maksimalna zabeležena brojnost ove vrste u Srbiji. - Arača, ostaci benediktinske opatije na Tisi, pokraj Novog Miloševa (nekadašnje Beodre), predstavljaju kulturno istorijski spomenik prvog reda - jedini te važnosti iz srednjeg veka sa ovog područja. Romanička bazilika za koju se veruje da je podignuta u XIII veku - nakon stradanja obnovljena je zalaganjem kraljice Jelisavete Anžujske 1370. kada je uz apsidu dozidan gotički toranj. Iako je danas u lošem stanju, njenu monumentalnost još više ističu žitna polja koja je okružuju.
- Zavičajni muzej „Glavaševa kuća“ predstavlja raritet opštine Novi Bečej i nekada poznatog sela Vranjeva (od 1946. godine u sastavu Novog Bečeju). U Ulici Josifa Marinkovića br. 69 u Vranjevu rodio se i živeo dr Vladimir Glavaš, advokat i veliki narodni dobrotvor (1834-1909). Kratko je radio kao advokat, ali se taj posao nije slagao sa njegovim moralnim vrednostima, pa se posvetio ekonomiji (zemljoradnji). Svoju kuću, danas pod zaštitom države, kao vredan spomenik, poklonio je pravoslavnoj crkvi. Kuća je tipičan i reprezentativni primer bogatije građanske kuće iz polovine XIX veka, iz vremena bidermajera. Tik preko puta nalazila se kafana čuvene Jelke i Arsena Pecarski koji su pomagali diletanskim družinama u varoši, i 1860. godine pomogli da se iz putujuće diletantske grupe Jovana Kneževića Cace, formira prvo srpsko profesionalno pozorište. Od 15 stačno zaposlenih glumaca, po otvaranju SNP, jula 1861. godine, čak njih trinaest je prešlo u Novi Sad. - Muzej „Žeravica“ u Novom Miloševu jedan je od najvećih industrijsko tehničkih muzeja u Evropi. Na njegovom čelu ponosno stoji vlasnik Čedomir Žeravica, koji je nastavio stopama oca Milivoja, danas se nalazi preko 150 traktora, 10-ak parnih mašina, 40-ak oldtajmer automobila vojnih i civilnih, 40-ak motorcikala, 40-ak starih zanata, 50-ak stacionarnih motora, kolekcije radio, foto i TV aparata i još nekoliko hiljada alata i alatki. Centralno mesto u kolekciji zauzimaju traktor "Hart-Parr 15-30A" iz 1920. godine, koji je u radnom stanju i parna mašina "Ruston Proctor & Co." iz 1884. godine. Odnedavno gospodin Čedomir dograđuje prostor koji će posvetiti svom stricu Ranku Ževravici, čuvenom košarkaškom magu.
- Zavičajni muzej Novog Miloševa, nekadašnji žitni magacin plemićke porodice Karačonji, čiji se velelepni dvorac nalazi preko puta sadašnjeg muzeja, čuva ogromnu zbirku eksponata, starog nameštaja, posuđa, alata i drugih zanimljivih predmeta, koji svedoče o istoriji ovog banatskog sela.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com