Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Interesantan i uzbudljiv program poslednje sedmice jula na Kopaoniku

Interesantan i uzbudljiv program poslednje sedmice jula na Kopaoniku

  • PDF

Promovišući lepote i raznovrsne turističke aktivnosti tokom leta na planini koju smo decenijama smatrali isključivo ataktivnom zimskom destinacijom, turistički poslenici Kopaonika su poslednjih godina uložili puno znanja i truda da se njen turistički profil izmeni i da ga kao takvog prihvati šira populacija. U skladu sa tim, već za narednu nedelju, sa pozicije organizatora kopaoničkih manifestacija, gospodin Zoran Jelenković iz Turističke organizacije „Raška“ najavljuje mnoštvo raznovrsnih događanja u želji da privuče, kao i ranijih godina, veliki broj publike.

Poslednju nedelju jula na Kopaoniku obeležiće početak predavanja za kandidate, buduće determinatore, u organizaciji Mikološko-gljivarskog saveza Srbije. Na ovu aktivnost MGSS nadovezaće se, možemo reći, već tradicionalni „Dani borovnice“, ove godine od 27. do 30. jula. Prestižna kopaonička manifestacija, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj proizvođača domaćih prehrambenih proizvoda, pre svega iz potkopaoničkog kraja, ali i turista, biće održana po deveti put. Posetioci, koje očekuje bogat kulturni program KUD Raška i nenadmašni mladi frulaši iz KUU Kopaonička Frula, Brus, moći će da u turističkom centru najlepše srpske planine, degustiraju proizvode od borovnica i drugog šumskog voća. Ove godine očekuje se i znatan broj gostujućih izlagača iz Valjeva, Niša i drugih krajeva Srbije sa svojom specijalnom ponudom. Manifestacija u čast biljke koja se na Kopaoniku prostire na 300 hektara, bere se krajem jula i početkom avgusta, ima za cilj da edukuju kako posetioce, tako i lokalno stanovništvo o vrednosti, značaju i načinima zaštite ove biljne vrste.
Prodajni štandovi proizvoda od borovnice biće otvoreni svakog dana u vremenu od 09 - 22h u okviru apartmanskog kompleksa Konaci. Organizatori, MK Mountain Resort, NP „Kopaonik“, Turistička organizacijea „Raška“, Opština Raška i Turistička organizacija opštine Brus. su osmislili brojne aktivnosti tokom manifestacije, kao što su takmičenje u berbi borovnica, ocenjivanje proizvoda iz domaće radinosti, predavanje na temu očuvanje i zaštita borovnica, pešačke ture "Borovnici u pohode“, u organizaciji Planinarsko-ekološkog društva "Zeleni putokazi“, te panoramsku vožnju žičarom. Sve to upriličeno je da zadovolji radoznalost i interesovanja što šireg kruga ljubitelja prirode. Prijatne temperature i dostupni porodični višednevni i vikend aranžmani, odličan su izbor za godišni odmor za koji se odlučuje sve veći broj turista. U subotu, 29. jula biće označen i start pešačke trke "Trail race Kopaonik", kao i start dečje trke “Trail running kids” i proglašenje pobednika. U nedelju, 30. jula u 10:00 kreće trka “Tri strane Kopaonika” - Borovnici u pohode. Dok biciklisti budu savladavali najviše planinske vrhove, u centru zbivanja, u okviru apartmanskog kompleksa Konaci, članovi Mikološko-gljivarskog saveza Srbije će prirediti izložbu gljiva Kopaonika.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com