Tue10202020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Zoran Jelenković: Počinje kurs za zvanje gljivar-determinator

Zoran Jelenković: Počinje kurs za zvanje gljivar-determinator

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 14
  • Sledeća

Samo godinu dana pošto je Mikološko-gljivraski savez Srbije, ustanovljen 2015. godine sa ciljem razvoja gljivarske etike i zaštite samoniklih gljiva, i njihovog popisa na tlu Srbije, kao očuvanje biološke raznolikosti i održivog razvoja, obučio i sertifikovao prve gljivare u Srbiji, sa znanjem i obavezom da pomognu građanima u trijaži, odnosno nedoumici da li je neka gljiva jestiva ili je nejestiva, stekli su se uslovi da se naučini jedan korak više. Naime, na Kopaoniku, pod pokroviteljstvom MGSS, okupili su se prvi kandidati za zvanje determinarora, koji će prisustvovati predavanjima, počev od ponedeljka, 23. jula pa do kraja sedmice.

Predsednik MGSS, gospodin Zoran Jelenković ne krije zadovoljstvo prisustvom najeminentnijih stručnjaka iz ove oblasti, koji su se odazvali pozivu Saveza da svoja znanja i bogato iskustvo prenesu onima koji bi trebali u skoroj budućnosti da deluju sa najodgovornijih pozicija, kada je u pitanju MGSS, i da svojim znanjem doprinosu daljem širenju zacrtanih ciljeva i zadataka ovog Saveza. Među predavačima će se naći jedan od najvećih stručnjaka mikroskopije gljiva EU, Marino Zugni iz Italije, dr Marina Katanić, sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada, dr Maja Karaman, prof. na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i Branislav Uzelac, predsednik Komisije za nauku i edukaciju MGSS. Osim predavanja, polaznici ovog kursa svakodnevno će izlaziti na teren, na prebogata staništa kopaoničkih gljiva.
Popis gljiva je jedna od primarnih aktivnosti MGSS, vezana ne samo za ovaj kraj, već za celu Srbiju.
Sredinom novembra prošle godine, svečano je otvorena dva kilometra dugačka Edukativna gljivarska staza na Kopaoniku, koju je inicirao i realizovao Mikološko-gljivarski savez Srbije sa partnerima, Javnim preduzećem „Nacionalni Park Kopaonik“ i Turističkom organizacijom Raška, koja je svakodnevno u funkciji i turisti je mogu obići u pratnji vodiča.
MGSS je krovna institucija gljivarskih društava Srbije, ali i značajan faktor u iniciranju okupljanja i mogućeg udruživanja regionalnih gljivarskih društava, jedinstven za ceo Balkan. Sve aktivnosti, po rečima predsednika MGSS, vode ka jednoj, a to je ne samo smanjenje trovanja gljivama, već rad i edukacija stanovništva od strane članova Saveza da se neželjene posledice potpuno iskorene.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar