Tue03052024

Poslednja izmena:10:23:04 AM

Back KULTURA MUZIKA Sve spremno za Peti međunarodni festival Novi Sad - Tango grad

Sve spremno za Peti međunarodni festival Novi Sad - Tango grad

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Udruženje „Todo Tango“ poziva vas da posetite predstojeći Peti međunarodni festival „Novi Sad - Tango grad“, koji će se održati od 23. do 26. avgusta na nekoliko lokacija u Novom Sadu. Festival sadrži koncert, naučno predavanje, projekciju dokumentarnih filmova, tango seminar, plesne večeri i druge sadržaje namenjene ne samo plesačima već i svim ljubiteljima tango muzike i plesa, ali i argentinske kulture uopšte. 

U Galeriji Matice srpske, sada već tradicionalno, u četvrtak, 23. avgusta u 18h ,održaće se „SciTango“ - jedinstveno predavanje u kojem spajamo tango i nauku, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke „Vinča“. Osim što je doktor elektrotehnike, dr Balvanović je član Udruženja književnih prevodilaca Srbije i prevodi poeziju sa španskog i engleskog jezika.
Dan kasnije, u isto vreme, takođe u Galeriji Matice srpske, imaćemo i projekcije kratkih dokumentarnih filmova na temu tanga. Autor Leonel Mitre svoj čuveni Putujući festival „Cinefilia tanguera“ iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad i time zvanično započinje turneju po istočnoj Evropi.
U Novi Sad dolazi maestro Anhel Korija, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih tango učitelja i koreografa današnjice, kako u Argentini tako i širom sveta. Zajedno s njim tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.
S velikim zadovoljstvom za subotu, 25. avgusta u 19h, želimo da najavimo i koncert „Tamburica tango“, na kojem će zajedno nastupiti čuveni Beltango kvintet iz Beograda, inače jedan od najboljih tango orkestara na svetu, i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, čiju svetsku klasu ne treba posebno objašnjavati. Imaćemo tako jedinstvenu priliku da, u Novosadskoj sinagogi, uživamo u muzici najvećih argentinskih tango kompozitora - na vojvođanski način. Predviđen je nastup tango instruktora Ane Nauparac Despotović i Dejana Lukića, osnivačâ udruženja „Todo tango“ (Ulaznice na prodajnim mestima Gigstixa i u Sinagogi na dan koncerta).
Naša misija, koju svih ovih godina dosledno sprovodimo, jeste da uz pomoć festivala približimo tango kulturu što široj publici i zato ćemo, kao i dosad, festival završiti u nedelju 26. avgusta u 21h, „Milongom pod zvezdama“ na terasi Petrovaradinske tvrđave, gde će podjednako uživati i tango plesači i svi Novosađani. Uz pogled na Dunav, grad i vojvođansku ravnicu plesaće se uz muziku koju će birati tango DJ Marija Bejkova iz Skoplja.
Ulaz na sva događanja, sem koncerta „Todo tango“, je besplatan.
Festival se održava u saradnji s Galerijom matice Srpske i Jevrejskom opštinom Novi Sad, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, brojnih sponzora i prijatelja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com