Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Dani borovnica na Kopaoniku uz rekordni broj izlagača

Dani borovnica na Kopaoniku uz rekordni broj izlagača

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Organizator manifestacija koje se tokom letnje i zimske sezone odvijaju na Kopaoniku, gospodin Zoran Jelenković, je minuli najveći letnji događaj „Dane borovnica“ (27-29.07.), prvi put realizovan pre devet godina. okarakterisao kao uspešan:

- Sve što je bilo u ljudskoj moći i što je zavisilo od organizacionog tima, urađeno je do perfekcije, završno sa MTB maratonom „Tri strane Kopaonika“. Jedino čemu možemo zameriti, a ne smemo se ljutiti, su vremenski uslovi na koje nismo mogli da utičemo. To je smanjilo broj najavljenih gostiju, po mojoj oceni čak i do 30%. Gospodin Jelenković kaže da je mimo nižih predviđenih temperatura i svakodnevnih kiša, na Kopaoniku, kao i u ostatku zemlje, manifestacija održana, a da se ni od jedne planirane aktivnosti nije odustalo. U Turističkom centru Kopaonika, na platou ispred kompleksa „Konaci“, ove godine je bilo 37 štandova, više nego ikada ranije, sa proizvodima od borovnice, koji su se takmičili u četiri kategorije: sokovi, alkoholna pića, slatka i želei, džemovi i pekmezi. Četvoročlani žiri, imao je više posla nego ranijih godina jer je kvalitet ponuđene robe daleko premašio onaj od ranijih godina. Koliko je ova manifestacija uticala na status najrasprostranjenijeg šumskog voća - borovnica na Kopaoniku, gospodin Jelenković kaže:
- Mnogo. Kao prvo mi smo odgovorili osnovnom cilju manifestacije, promociji samonikle borovnice i promociji njenog gajenja. Imamo s jedne strane, šumske plodove koje želimo da zaštitimo, i u tom smislu svake godine u sklopu manifestacije organizujemo pešačke ture „Borovnici u pohode“. Rendžeri NP „Kopaonik“ i članovi Eko kluba „Zeleni putokazi“ iz Raške, vode grupu zainteresovanih turista do određene destinacije uz priču o borovnici, njenom značaju, lekovitosti itd. Edukacija je rađena i na takmičarskoj aktivnosti u branju borovnica, u kojoj se ove godine nadmetalo šest berača. Kao i svih ranijih godina pobedila je nenadmašna Snežana Đokić, koja je za 15 minuta nabrala 250 gr i osvojila nagradu od 10.000 dinara. Drugo i treće mesto podelili su Verica Nikolić i sin prvoplasirane, Dalibor Đokić, koji su za isto vreme nabrali 50 gr manje, svi iz Brusa. Ovom disciplinom se osim pravilne tehnike branja, takođe insistira na edukaciji o lekovitim i nutritivnim svojstvima borovnice - objašnjava gospodin Jelenković. Predavanje o zaštiti prirode i zakonskim regulativama vezanim za ovu biljku, održala je šef odseka za održivo korišćenje resursa, gospođa Berislava Ilić, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Kada je reč o drugom delu manifestacije koji potencira preradu i plasman ove biljke, gospodin Jelenković smatra da je kvalitet izloženog sve bolji, broj učesnika sve veći, a ponuda raznovrsnija i da je u četiri takmičarske kategorije bilo od sedam do deset vrsta proizvoda, bilo da se radi o alkoholnim pićima od borovnice, džemovima i dr. - Generalno sam zadovoljan manifestecijom, posebno kvalitetom ponuđene robe. Sa završetkom ove manifestacije počinjemo pripreme za deseto, jubilarno izdanje „Dana borovnica“, i potrudićemo se da bude mnogo bogatije, i kada je u pitanju organizacija, i prostor i nagrade - poručio je Zoran Jelenković. Ova kao i druge manifestacije na najelitnijom srpskoj planini organizovane su u partnerstvu MK Mountain Resort-a, NP „Kopaonik“, Turističke organizacije Raška i Turističke organizacije opštine Brus.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.2186002334746581.1073744342.100000105079334&type=3

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com