Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Održana radionica o razvoju turizma u Šumadiji i Pomoravlju

Održana radionica o razvoju turizma u Šumadiji i Pomoravlju

  • PDF

Druga regionalna radionica učesnika u razvoju turizma u Šumadiji i Pomoravlju održana je nedavno  u hotelu „Grza“, kod Paraćina. Radionica je održana u cilju izrade plana razvoja turizma za Šumadiju i Pomoravlje u okviru projekta “Priprema dva regiona, (1) Srem (7 opština) i (2) Šumadija i Pomoravlje (13 opština) za osnivanje Destinacijske menadžment organizacije, definisanje turističkog prostora i tehnička podrška subjektima koji prodaju destinacije u ciljanim regijama“.

Svrha radionice bila je da se zajedničkim radom dođe do konkretnih ciljeva i pravaca razvoja turizma u regionu Šumadije i Pomoravlja. Bilo je oko 40 učesnika iz javnog, privatnog i nevladinog sektora turističko-ugostiteljske delatnosti sa teritorije Šumadije i Pomoravlja: predstavnici lokalnih turističkih organizacija, lokalnih samouprava i ustanova kulture, vlasnici objekata za smeštaj i ishranu turista, seoskih turističkih domaćinstava, turističkih agencija, članovi udruženja planinara, rekreativaca i drugih. Kao deo radnog tima iz Kragujevca, radionici su prisustvovali predstavnici GTO „Kragujevac“, Gradske uprave i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Šumadije i Pomoravlja.
Celokupnim procesom izrade plana razvoja turizma upravljaju ekspertkinje iz Slovenije, Slavka Zupan i Julija Marošek, i nacionalni-lokalni koordinator za Šumadiju i Pomoravlje, Ivana Antonijević. Na radionici su sa okupljenim učesnicima radile na kreiranju i proceni zrelosti turističkih proizvoda, definisanju ciljnih grupa i ciljnih tržišta po turističkim proizvodima, kreiranju vizije i pozicioniranju destinacije, kao i definisanju modela destinacijske menadžment organizacije.
Plan je da naredno okupljanje bude u septembru, kada će ekspertkinje na osnovu svih saznanja i dosadašnjeg rada dati svoje predloge za Plan razvoja turizma i za model funkcionisanja DMO koja u budućnosti treba da bude zadužena za upravljanje  i strateško planiranje razvoja turizma u Šumadiji i Pomoravlju.

Autor: Emina Vidosavljević
Foto: REDASP

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com