Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Gosti iz Slovenije oduševljeni Rumfestom, Rumom i Sremom

Gosti iz Slovenije oduševljeni Rumfestom, Rumom i Sremom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

Iza nas je osmi po redu Rumfest, održan 02. i 03. avgusta, u režiji Turističke organizacije opštine Ruma, više nego bogat sadržajima, koji su predstavili kulturno-umetničke, turističke i gastronomske potencijale ovog grada s pravom nazivanim SRCE SREMA. TOO su se priključili predstavnici Kulturnog centra „Brana Crnčević“, tako da su umesto uobičajena dva koncerta na Gradskom trgu održana čak četiri koncerta za dva dana (Topalko, Sanja Ilić i Balkanika, Dragica Radosavljević Cakana i Etno grupe „Šara“ i Željko Vasić). Ipak,  prvenstvena ideja ovogodišnjeg Rumfesta je nastavljena, a to je  negovanje gastronomske i priče o fruškogorskom vinu po čemu je ovaj kraj poznat, kojim su na svečanom otvaranju manifestacije publici nazdravili vitezovi iz Reda vinskih vitezova Evrope i opštine Ruma.

- Ono što nas posebno raduje je što Rumfest polako, ali sigurno prerasta u pravi festival. Prošle godine smo uspeli da proširimo vreme trajanja manifestacije sa jednog na dva dana i ja se lično nadam da ćemo u budućnosti uspeti da ga proširimo još više. Pokazalo se opravdanim što je od lane manifestacija praktično naslonjena na čuveni Rumski vašar koji je ove godine napunio 271 godinu i još uvek je najveći brend Rume, pa i Srema. Ove godine je jedan od razloga bio i taj što smo imali goste u okviru projekta "Promocija turističkih resursa opštine Ruma i regiona Srem kroz organizovanu promo turu za goste iz Slovenije", koji su izrazili želju da budu naši gosti čak četiri dana. Projekat je realizovala naša TO kao promo turu, a finansiran je od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Nama je bio cilj da predstavimo turističke resurse ne samo opštine Ruma nego i jednog dela Srema koji je divan i kićen, tako da sudeći prema utiscima gostiju iz Slovenije i po njihovim komentarima, pa čak i po jednoj anketi koju smo uspeli da odradimo družeći se sa njima, zaista smo postigli cilj koji smo i zacrtali da ih ugostimo kao pravi domaćini, da im pokažemo prirodne, kulturno-istorijske, gastronomske i manifestacijske vrednosti ovoga kraja, kao i da osete život u Sremu svim čulima. Oni su prezadovoljni viđenim i doživljenim - izjavila je direktorica TOO Ruma, Mirjana Martinović.
Gospođa Marijanca Trščinar Antić iz turističke agencije „Event turizam“ iz Novog Mesta oduševljena je boravkom.
- Pored Rume i Srema smo uvek samo prolazili, a nikada nismo zastali da vidimo šta je to što ovaj predeo može da ponudi, što vidim da je bila velika greška. Tek sada smo videli da za tu posetu i zadržavanje ima mnogo razloga, tako da svi nosimo pozitivne utiske i prvom prilikom ću organizovati dolazak slovenačkih turista u ovaj kraj - izjavila je gospođa Marijanca.
Projekat „Promocija turističkih resursa opštine Ruma i regiona Srem“ doveo je dvadesetak gostiju iz Slovenije koji su posetili Rumfest, Rumski vašar, Zavičajni muzej, ali su videli i veliki deo turističkih resursa koje Ruma i Srem poseduju. To su naravno bili Fruška gora, manastiri, vinarije, Banja Vrdnik, kulturno-istorijski spomenici u gradu i okolini. Veče trećeg dana u  hotelu „Park“ za goste je ANIP „Branko Radičević“ održao koncert sa spletom igara, a „Sremačko veče“ upotpunio je gospodin Petar Popović, umetnički rukovodilac ansambla, pričom o nošnjama ovoga kraja. Četvrti dan su obišli Carski grad Sirmium - Sremsku Mitrovicu i njegove znamenitosti - Carsku palatu i Muzej Srema.
Struktura grupe je bila takva da su među njima bili turistički radnici kako u javnom tako i privatnom sektoru, predstavnici turističkih agencija, turistički novinari i pripadnici nevladinog sektora, što je bila prilika da se nakon prijema u opštini Ruma otvore i nove teme za saradnju za koje se veruje da će u budućnosti rezultirati nekim zajedničkim projektima ne samo po pitanju turizma.
Gosti iz Slovenije bili su smešteni u hotelu „Park“ sa četiri zvezdice i bili su vrlo zadovoljni uslugom i smeštajem, ali ono što ih je oduševilo je gostoprimstvo Sremaca, koje su osetili na svakom koraku. Posebno su zadovoljni prijemom u Vinariji „Mačkov podrum“ u Irigu, gde ih je domaćin Sava Jojić dočekao kako dolikuje ovoj kući, a potom ih odveo u vinograd, te na degustaciji Mačkovih vina uz sremačku kuhinju, uz šale, priče, pesme, aforizme, bećarce, da bi boravak završio sa čuvenom Ljiljinom pitom od grožđa Portugizera, što gosti kažu nisu nigde doživeli. Takođe, bili su oduševljeni gostoprimstvom vlasnika hotela „Borkovac“ Dušana Dragišića i njegovom pričom o razvoju čitavog ovog kompleksa na ponos i diku ne samo Rume i Srema.
- Ruma  može biti dobro polazno mesto za obilazak regiona. Činjenica da je udaljena od Beograda svega pedesetak kilometara, a od Novog Sada tridesetak, da da ima takve kulturno-istorijske potencijale, ali i da ima dobre hotele, kompleks bazena,  welnes i spa centar, jezero, trim staze na samo 3 kilometra od centra grada, zaista je prava retkost. Zato sam siguran da ćemo koliko sutra ponovo doći kod vas u goste - poručio je magistar Matjaž Pavlin iz TA Kompas u Novom Mestu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com