Wed06232021

Poslednja izmena:09:52:58 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA FA VILA nagrada Despotica mati Angelina

FA VILA nagrada Despotica mati Angelina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Episkop sremski gospodin Vasilije uručio je u nedelju, 12. avgusta, na Dan Svete Majke Angeline, u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, zadužbini njene porodice, poslednjih sremskih despota Brankovića, iz loze Nemanjića, Folklornom ansamblu "Vila" iz Novog Sada i pesniku Đorđo Sladoju, godišnju nagradu „Despotica mati Angelina“, za doprinos lepoti i dostojanstvu života, koju dodeljuju Eparhija sremska i Radio-televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.

U obrazloženju potpisanom u ime organizatora Episkopa sremskog gospodina Vasilija i Sofije Ljukovčan, urednika i autora Umetničkog programa RTV Vojvodine, između ostalog, navodi se da je, uz ljubav kao ubedljivo najekskluzivnije stanje duše, upravo Lepota ta koja rađa misao o dostojanstvu i dragocenu spoznaju da smo deo Uzvišenog, te da, u tom kontekstu, imamo koga da pamtimo i na koga da se ugledamo.
Zahvaljujući se na prestižnom priznanju„Despotica mati Angelina“, umetnički rukovodilac FA „Vila“, gospodin  Milorad Lonić, obratio se prisutnima rečima:
„Uvažena Preosveštenstva, časni oci, braćo i sestre, posvećeni, hrišćanski život prisnoblažene mati Angeline odvijao se u teškim godinama posrnuća srpske države, početkom 16. veka, tokom kojih se dostojanstveno borila sa nemaštinom, neprikosnoveno podržavajući slepog muža Stefana Brankovića i troje dece, dva sina i kćer, Đorđa, Jovana i Mariju. Neupitnu veru u Boga potvrđivala je strpljenjem, milosrđem, odanošću tradiciji i Crkvi, čak i u godinama kada je nadživevši i muža i decu, zlatnim i srebrnim nitima posvećeno i smerno vezla pokrove za njihove kivote.
Život blažene mati Angeline se kroz ovo divno i važno priznanje aktuelizuje učeći nas strpljenju i posvećenosti. Ovo priznanje svim članovima Vile, ali i svima onima koji neguju srpsku tradiciju, treba da bude putokaz i smernica naročito u ovom teškom i neizvesnom istorijskom trenutku kada se odlučuje o sudbini svetog dela našeg Otečestva. Ono nas nadahnjuje da ne odustajemo od naših svetinja i naše tradicije, nematerijalnog, ali jednako i materijalnog kulturnog nasleđa u kolevci srpskog Pravoslavlja.
Pored toga što je priznanje lepoti duše, istrajnosti vere i dostojanstvu života, ovo priznanje nosi ideju strpljenja, mudrosti, postojanosti i odanosti.
Simbolika divnog priznanja „Despotica mati Angelina“, koje dodeljuje Eparhija sremska, Radio televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske, nas sve izuzetno obavezuje, a poverenje koje nam je ovim priznanjem poklonjeno svakako nećemo izneveriti.
Dolgodenstvuj, Preosvećeni Vladiko, na mnogaja i blagaja ljeta.“
Gospodin Lonić je takođe ponovio da je za njega lično i sve članove „Vile“ ovo priznanje predstavlja izuzetnu čast, te da će i u narednim vremenima nastojati da ga opravdaju  negovanjem tradicije i kulturnog nasleđa među sadašnjim i budućim generacijama u zemlji i inostranstvu.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com