Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE CARSKI SIRMIJUM - GRAD LEGENDI

CARSKI SIRMIJUM - GRAD LEGENDI

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

CARSKI SIRMIJUM - GRAD LEGENDI  je festival koji će zaokružiti kulturna, sportska, muzička, kulinarska i razna druga dešavanja, organizovana tokom leta u Gradu.  Ovaj trodnevni kulturno-zabavni događaj, koji će se održati  od  31. avgusta do 2. septembra u Sremskoj Mitrovici, probudiće legende drevnog carskog grada, a posetioci će kroz različite sadržaje biti vraćeni u daleku prošlost i vreme Sirmijuma, „mnogoljudne i slavne majke gradova“, jedne od četiri prestonice velikog Rimskog carstva.

Festival se otvara u petak, predstavom Legenda o Maksimijanu Herkuliju uz plesačice i  borbu gladijatora, nakon čega će se u Gradskom parku - Sirmijumskom forumu, održati raznovrsni programi: kovanje rimskog novca, degustacija rimske hrane i vina, pijaca robova, video-projekcije, gozba u triklinijumu, izložba i prezentacija Projekta Glac... 
Subota je dan za izradu mozaika koje će deca i građanstvo praviti na radionici u Gradskom parku. Taj dan će biti završen i veliki podni mural sa temom Sirmijuma i mozaika, koji će prethodnih dana crtati umetnici na Trgu Ćire Milekića. Defile Riimljana i Rimnjanki iz Gradskog parka dolazi do Žitnog trga gde se održava  XXVII Festival besedništva SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“.
Nedelja, poslednji dan Festivala je posvećen deci. Organizovaće se interaktivne radionice u kojima će deca, kostimirana u Rimljane i podeljena u tri legije osvajati rimske novčiće, kako bi došli do glavne nagrade. Festival se završava atraktivnim muzičko-scenskim performansom Umetničkog centra TALIJA iz Beograda.
U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča doživeti Sirmijum na nov i zanimljiv način.
Za mlade, do 30 godina, organizovano je posebno takmičenje najlepših selfi fotografija ROMAN SELFIE, načinjenih na Festivalu i poslate na e-meil organizatora, za koje glasanje počinje odmah nakon zatvaranja Festivala i traje  pet dana, do konačnog proglašenja i dodele nagrada obezbeđenih od strane sponzora.
U Gradskom parku, tokom svih dana, biće organizovana i ANTIČKA PIJACA SUVENIRA.
Gosti Festivala biće: „Rimski dani“, Vinkovci „Spectacila Gladiatoria“ , Pula „Rimski dani“, Hrtkovci.
Organizator manifestacije je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture „Srem“ i podršku brojnih ustanova, preduzetnika i pojedinaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com