Sun07252021

Poslednja izmena:10:19:07 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA ANIP BRANKO RADIČEVIĆ NAJBOLJI U POLJSKOJ

ANIP BRANKO RADIČEVIĆ NAJBOLJI U POLJSKOJ

  • PDF

„Dan što ga čovek posveti drugome nije nikako gubitak već dobitak. A oni dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za sebe, to su izgubljeni dani“ - izreka je koje se drže u ANIP „Branko Radičević“ iz Rume.

ANIP "Branko Radičević" iz Rume je ušao u petu deceniju svog postojanja i od prvog dana se drži upravo gore izrečenog. Za svo ovo vreme veliki broj dece i mladih je prošao kroz škole folklora, pripremne i izođačke sastave. U ANIP-u se neguje izvornost u pesmi i igri, i nastavlja srpska tradicija preko učenja običaja i izvođenja istih. Ono što se najviše neguje su drugarstvo, duh zajedništva i nesebičnosti u ovoj velikoj porodici kao i hrišćanski odnos prema ljudima. ANIP nije običan hobi i ne predstavlja još jednu od svakodnevih obaveza... ANIP je način življenja.
Na današnji dan ANIP okuplja oko 250 članova koji vredno rade u svojim sekcijama. Mnogobrojni bronzani, srebrni i zlatni pehari, plakete i diplome, svedoci su kvaliteta rada. Najnovije priznanje stiglo je iz Poljske.
Izvođački sastav ANIP-a „Branko Radičević“ iz Rume od 24 igrača i 10 članova,  učestvovao je na Internacionalnom festivalu „Lica tradicije“ u Poljskoj u mestu Zelena gora. Svo vreme festivala bili su smešteni u hostelu u Zelenoj gori, ali su povremeno odlazili u okolna mesta gde su imali prilike da se predstave poljskoj publici. Pored članova ANIP učesnici festivala su bile grupe iz Bugarske, Makedonije, Indonezije i dva domaća ansambla iz Poljske.
Festival je započeo programom u Ohli, u muzeju na otvorenom (etno selo), gde su su se prvo takmičili pevači svih grupa učenika. Dok je žiri donosio odluku o nagradama za pevače pojedince, održano je još jedno takmičenje. Član Izvođačkog sastava, Đorđe Maletić je pobedio u tradicinalnom takmičenju bacanja potkovice i osvojio prvo mesto. Nakon toga je i drugo mesto u pevanju uzela Isidora Živanović. U toku tog prepodneva sa štanda koji je bio rezervisan za Srbiju smenjivale su se melodije Narodnog orkestra ANIP-a  i poljska publika je imala prilike da isproba deo domaće kuhinje (kačamak, čvarci, slanina, šunka, kulen...) i da zaigra sa igračima.
Nastupi su bili i u Lagovu, Niesulici, kao i u Zelenoj gori gde je u lokalnm pozorištu izveden takmičarski program. ANIP se predstavio igrama Srema, Kosovskog pomoravlja i Bosilegrada. Između koreografija su se smenjivale pesme kao i melodije izvođene na tradicionalnim instrumentima (gajde, samica...).
U lokalnoj vinariji nakon takmičarskog koncerta naš Narodni orkestar se „nadsviravao“ sa poljskim orkestrom iz sastava Hulajniki.
Gala koncert održan je 19. jula, gde su sve grupe zajedno nastupile. U amfiteatru koji prima oko 3000 ljudi, ANIP se predstavio spletom pesama južne Srbije i igrama Bosilegrada. Nakon kocerta predsednik žirija Žerard Novak je proglasio ANIP „Branko Radičević“ za pobednika festivala i dodeljena im je novčana nagrada od 1000 eura.
Iako ANIP na domaćim festivalima osvaja nagrade i mnoga priznanja, ova nagrada je dodatni motiv za trajanje i pokazatelj kvalitetnog i uspešnog rada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com