Wed08052020

Poslednja izmena:09:14:34 AM

Back HRANA I PIĆE VINO BANOŠTORSKI DANI GROŽĐA 22. PUT

BANOŠTORSKI DANI GROŽĐA 22. PUT

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Na mestu gde se sastaju Fruška gora i Dunav smestilo se živopisno selo sa dva sunca, Banoštor. Ovo malo mesto ima brojne manifestacije od kojih su najpoznatiji “Banoštorski dani grožđa” koji se u organizaciji Skupštine opštine Beočin, MZ Banoštor i Kluba vinara i vinogradara „Sveti Trifun“ Banoštor, održavaju po 22. put, od 31. avgusta do 02. septembra. To govori o značaju koji ovi dani, posvećeni berbi grožđa i proizvodnji vina, imaju za Vojvodinu.

U Banoštoru živi oko 800 stanovnika, a proizvede se oko 1.000 litara vina po glavi stanovnika. Zbog blizine Dunava i efekta refleksije sunčevih zraka na površinu reke grožđe sazreva ranije nego u drugim vinskim rejonima i zato ova manifestacija najavljuje početak berbe.
Centralni deo je Izložba vina, a posetioci će moći da uživaju u svečanom defileu učesnika i tradicionalnom prikazu prerade grožđa na način na koji su to radili naši preci. Na taj način se promoviše vinogradarstvo kao grana poljoprivrede i domaći ruralni turizam.
Banoštorski vinogradi se prostiru na oko 280ha sa tendencijom nove sadnje i novih hektara. Najrasprostranjenija sorta je italijanski rizling, zatim šardone razne druge vrste belih pinoa, a od crnih sorti kaberne, sovinjon i merlo. Pored kvalitetnih sorti grožđa, vina i rakije, posetioci će moći da uživaju i u drugim blagodetima ovog kraja, voću, siru, medu i raznim drugim proizvodima.
Da bi upotpunili program organizuje se Mini privredni sajam svega što je vezano za vinogradarstvo, od kalema pa do konačnog proizvoda.
U okviru pratećeg programa biće organizovana izložba rukotvorina udruženja žena, a posetioci će moći da uživaju i u nastupima loklanih kulturno - umetničkh društava koja neguju tradiciju pesme i igre, a sve uz pratnju orkestra Miće Jankovića i vokalnih solista Danke Stojiljković i Čede Markovića.
Na obali Dunava uz čašu dobrog vina organizatori ni ove godine neće izneveriti goste gurmane za koje pripremaju tradicionalne specijalitete - bik na ražnju i lovački paprikaš.
U večernjim satima nastupiće poznati rok bend “Riblja čorba”, koji ove godine obeležava četiri decenije svoga rada .
Vino je postalo motiv za otkrivanje novih destinacija, posetu poznatim vinskim podrumima, potragu za novim proizvodima, upoznavanjem drugih običaja i manifestacija.
Banoštor ima toliko toga da ponudi.
Dobrodošli!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar