Mon02262024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Predstavnici Hrvatskog mikološkog saveza posetili Vlasotince

Predstavnici Hrvatskog mikološkog saveza posetili Vlasotince

  • PDF

Proteklog vikenda u Greveni (Grčka), održan je festival gljiva povodom 15 godina od osnivanja Mikološkog saveza Grčke. Gosti festivala bile su delegacije Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza. Kako su članovi GD “Rujnica“ iz Vlasotinca bili jedni od učesnika na predhodnim susretima saveza Grčke, Hrvatske, Srbije i Slovenije, u Hrvatskom gradu Zlataru, potrudili su se da na najbolji način predstave rad svog društva, kao i da turistički promovišu Vlasotince.

Tom prilikom su zainteresovali prijatelje iz Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza za svoj rad, te su oni izrazili želju da po povratku iz Grčke provedu neko vreme u Vlasotincu, saznaju nešto više o radu društva i uživaju u lepoti Vlasotinca i okoline.
- Kad smo pre tri godine započeli ovu saradnju na nivou tri saveza (Grčke , Srbije i Hrvatske), postojala je želja za osnivanjem jednog saveza na nivou regije, ali smo se na Kopaoniku dogovorili da je ipak rano da osnujemo savez, već da započnemo saradnju razmenom iskustava između tih saveza, i da na taj način udarimo temelje budućem savezu na nivou regije. U međuvremenu, za ove tri godine smo aktivno razmenjivali iskustva, a pridružili su nam se predstavnici mikološke zvezde Slovenije, tako da smo tu saradnju i proširili – kazao je Branko Bartolić, predsednik hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.
Prijatno druženje nastavilo sa posetom Vlasinskom jezeru, a kasnije i obilaskom Vlasotinca.
- Mislim da smo posetom Grčkoj i druženjem sa mikološkim društvom „Rujnica“ iz Vlasotinca, koje je veoma bitno Mikološkom savezu Srbije, udarili temelj jednom lepom druženju i još jednoj lepoj saradnji, kao i da ćemo se u budućnosti posećivati dosta češće. Inače, impresioniran sam izgledom Vlasotinca, vašim jezerom, a najviše vašom gostoljubivošću koju ne mogu izraziti rečima, i svemu onom što ste nam ovde pružili i pokazali - istakao je na kraju razgovora gospodin Bartolić.
Restoran Zavičaj je još jednom pokazao svoje gostoprimstvo, a gosti iz Hrvatske su bili oduševljeni specijalitetima domaće kuhinje.
GD“Rujnica” iz Vlasotinca osnovano je 03. oktobra 2017. godine. Predsednica ovog mladog društva koje broji dvanaest članova i svakog dana je sve više interesenata među kojima je najviše dece, je Sunčica Jović.
Društvo ima dva člana sa zvanjem GLJIVAR (Sunčica Jović i Ana Stevanović). Kako većinu članova čine prosvetni radnici, cilj Društva je usmeren na organizaciju što više edukativnih radionica i gljivarskih sekcija u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Vlasotince, obilazak terena, vođenje dokumentacije o aktivnostima i nalazima, saradnja sa gljivarskim i eko udruženjima iz Srbije i regiona.
Krajnj cilj je organizovanja manifestacije “Dani gljiva”, koja će ove godine biti održana 28., 29. i 30. septembra u Vlasotincu.

Autor: InfoDeskVlasotince
www.vlasotince.info

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com