Fri05242024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PREDSTAVLJEN IPA PROJEKAT KULTURA NA DLANU

PREDSTAVLJEN IPA PROJEKAT KULTURA NA DLANU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

U rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, u utorak, 28. avgusta 2018. godine, predstavljen je Interreg IPA projekat prekogranične saradnje Srbija-Mađarska, „Kultura na dlanu“. Goste su pozdravili Milan Micić - pomoćnik za kulturno nasleđe, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanj ei odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, Sergej Tamaš - pomoćnik za turizam i regionalno-privrednu saradnju, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam AP Vojvodine; dr Tatjana Pivac - prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta (Univerzitet u Novom Sadu); mr Siniša Jokić - direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada i Đula Ribar - Sektor za EU fondove Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture”.

Projekat je predstavio Zsolt Péter Függ, rukovodilac projekta iz Segedina (Eurotender), dr Vlagdimir Stojanović - rukovodilac projekta u Srbiji, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta (Univerzitet u Novom Sadu) i dr Aleksandra Dragin - koordinator projekta u Srbiji, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta (Univerzitet u Novom Sadu).
Prirodno-matematički fakultet je u aprilu ove godine potpisao donatorski sporazum koji je bio poslednji uslov za početak projekta pod nazivom Kultura na dlanu („Culture on the Palm - Palm Culture“). Projekat  se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, ukupna vrednost je blizu 125.000 eura, a pored PMF-a, tu je i kompanija Eurotender iz Segedina. Srbija je četvrta generacija programa prekogranične saradnje u pograničnom regionu Mađarske i Srbije. Pod sloganom „Good Neighbours Creating Common Future“, program podržava razvoj stabilnog regiona okrenutog saradnji.
Ovaj projekat je usredsređen na istraživanje, promociju i prezentaciju kulturnog nasleđa Novog Sada i Segedina, radi unapređenja saradnje između dva grada u oblasti kulture i održivog kulturnog turizma.
Takođe, radiće se na unapređenju promocije Novog Sada, kao evropske prestonice kulture 2021. godine, kroz isticanje saradnje sa drugim gradovima regije, kao i na podsticanju saradnje u oblasti turizma i kulturnog nasleđa, odnosno plasiranja turističkog proizvoda, usluga i atrakcija baziranih na kulturnoj baštini pograničnih regiona. Trajaće godinu dana, a sa srpske strane je predviđeno da se izradi studija kulturnog nasleđa Novog Sada, sačini spisak kulturnih događaja u Novom Sadu (pozorišni nastupi, koncerti, izložbe...), prikupe podaci o mogućnostima za umetničke aktivnosti u Novom Sadu (trupe, grupe, klubovi itd.), organizuju dva kulturna događanja radi podizanja svesti javnosti (različitih interesnih grupa) u vezi projekta.
Više informacija na adresi: http://www.dgt.uns.ac.rs/page.php?298

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com