Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE IZLOŽBA SLOVAČKA LEPOTA U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN

IZLOŽBA SLOVAČKA LEPOTA U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

Kulturni centar Kisač priredio je u vreme održavanja Dana piva u Zrenjaninu, tačnije u utorak, 28. avgusta 2018. godine,  ekskluzivnu  izložbu „Slovačka lepota“ i promociju knjige pod istim nazivom, uz podršku Grada Novog Sada, Grada Zrenjanina i Narodnog muzeja Zrenjanin. Ceo projekat  finansijski je  podržala Fondacija Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture.

- Velika nam je čast što možemo našom izložbom - prezentacijom slovačke kulture i tradicije, da uveličamo manifestaciju Dani piva. Materijal, sakupljen u projektu „Slovačka lepota“, poštuje sve istorijske, kulturne, identitetske, emocionalne, ali i estetske slojeve tradicionalnih odevnih predmeta. Lepota i slojevita narativnost tradicionalne nošnje vojvođanskih Slovaka upravo ovim načinom postaje vidljiva i čitljiva - rečeno je na otvaranju izuzetno posećene izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanina.
Autori dugogodišnjeg projekta “Slovačka lepota” su dvojica Kisačana Pavel Surovy i Branislav Kokavec koji su na nov način konfrontirali tradicionalno i moderno, a sve definisano lepotom mladih devojaka. Izložba “Slovačka lepota” nakon postavke u Zrenjaninu, putuje u Bratislavu, na poziv predsednika parlamenta Andreja Danka, gde će biti upriličena povodom Dana ustavnosti Republike Slovačke.
U ovom projektu, dvojica kisačkih autora - fotograf Branislav Kokavec i mentor celokupnog  projekta Pavel Surovi koji je ujedno i idejni tvorac Festivala slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini, nesvakidašnji spoj tradicionalnog - modernog, uobličen umetničkom fotografijom, govori o životu Slovaka, kao put u vremenu kroz prostor, kroz život.
Cilj ove izložbe je prikazati u novoj formi lepotu mladih Kisačanki i lepotu narodnih nošnji koje su bile moderne u periodu izmedju dva svetska rata. Autori su na ovaj način konfrontirali tradicionalno i moderno u novoj formi t.j. lepoti.

Milina Heverova

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com