Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Nacionalni simpozijum u Merkuru: Šećerna bolest - novi izazovi

Nacionalni simpozijum u Merkuru: Šećerna bolest - novi izazovi

  • PDF

U petak 14. septembra 2018. godine, u kongresnoj sali, zgrade Termominerlanog kupata, u Vrnjačkoj Banji, svečano je otvoren Nacionalni simpozijum “Šećerna bolest - novi izazovi!”, u organizaciji Specijalne bolnice “Merkur”.

U ime domaćina, svih zaposlenih i menadžmenta, na samom početku, skup je pozdravila dr Nada Lazarević - Pejović, pomoćnik direktora za medicinu u Merkuru, izrazivši svoje zadovoljstvo što se simpozijum o dijabetesu dve godine za redom održava u Merkuru, kao i nadanje da će to postati tradicija u budućnosti.
Prisutne je pozdravila i dr Ljiljana Milovanović, šef endokrinoloije u Merkuru, koja je bila predsedavajući tokom trajanja simpozijuma.
Značajna stavka po kojoj se Merkur razlikuje od ostalih RH centara jeste lečenje šećerne bolesti. Naime od 1976. godine u Merkuru postoji endokrinološko odeljenje za obolele od šečerne bolesti. Kroz sve ove godine posebna pažnja je pridavana usavršavanju medicinskog kadra i stvoren je jedan veliki multidisciplinarni tim lekara, sestara, terapeuta, koji su i snaga Merkura. Zahvaljujući tome 2008. godine od strane Fonda Merkur je prepoznat kao ustanova koja može da bude centar za edukaciju obolelih od šećerne bolesti, a u cilju prevencije komplikacija. Tako da svi pacijenti koji su stariji od 18 godina i na insulinskoj su terapiji mogu jednom u 4 godine, 10 dana o troški Fonda da budu u Merkuru na programu edukacije.
Tokom dva dana trajanja simpozijuma eminentni stručnjaci iz oblasti dijabetologije, održali su predavanja koja ističu najnovija saznanja o dijabetesu.
Cilj skupa je da se dijabetes kao oboljenje sagleda na jedan multiscilinaran i sveobuhvatan način, kao i prezentovanje najnovijih trendova kada je terapija ove bolesti u pitanju.
Na skupu se kao glavni predavač, akademik prof dr Nebojša M. Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednik Republičke komisije za dijabetes, govorio je na temu “Novine i preporuka za lečenje dijabetesa”.
Tim lekara Merkura, kao Nacionalnog edukaciong centra za dijabetes i vodeće ustanove kada je ova bolest u pitanju, bio je uključen u predavanja na teme edukacije, prevencije i terapije dijabetesa.
Simpozijum je akreditovan pod bojem A – 1-1105/18 i vrednuje se sa 4 KME poena za slušaoce.
Održavanje Nacionalnog simpozijuma podržali su Novonordisk, Sanofi, Swiss Nature, Adoc, Roche, Astra Zeneca, In Pharm i Merck i Berlin-Chemie Menarini.

Bojana Beljić,PR SB Merkur

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com