Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Obeležen početak Egipatske ekonomske nedelje okruglim stolom u Privrednoj komori Vojvodine

Obeležen početak Egipatske ekonomske nedelje okruglim stolom u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

U okviru prve Egipatske ekonomske nedelje, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) u ponedeljak, 24. 09.2018. godine, održan je okrugli sto, u organizaciji PKV, Razvojne agencije Vojvodine i Ambasade Arapske republike Egipat u Republici Srbiji, na kojem su predstavljeni investicioni potencijali AP Vojvodine i Egipta. Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da prostor za unapređenje saradnje između Republike Srbije, odnosno AP Vojvodine i Egipta postoji i da bi upravo ovakvi događaji trebalo da doprinesu tome.

 - Hteo bih da napomenem da je, kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmena, 2015. godina bila najbolja, kada su Republika Srbija i Egipat imale razmenu u vrednosti oko 60 miliona evra. Kada se posmatra Vojvodina, razmena AP Vojvodine sa Egiptom, 2015. godine iznosila je oko 15 miliona evra. Taj promet je u 2016. i 2017. godini beležio pad - rekao je Vučurević dodajući da  prema trendovima koji sada postoje, dolazi do blagog rasta u spoljnotrgovinskoj razmeni u 2018. godini. On je naglasio da ovakva saradnja između Egipta sa 90 miliona stanovnika i AP Vojvodine kao žitnica i veliki proizvođač poljoprivrednih proizvoda, može da dovede do velikog pomaka.
NJ.E. Ambasador Egipta Amr Alguvejli istakao je da je ova godina izuzetno važna za Egipat i RS, jer se obeležava 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između ove dve zemlje, koji su, kako kaže, stabilni i izrazito bogati.
- Ova nedelja posvećena je saradnji Egipta i Republike Srbije, a počinje u Novom Sadu današnjim okruglim stolom. U okviru toga i u cilju unapređivanja i jačanja saradnje između dve zemlje, Egipat je pri Ambasadi u Beogradu, osnovao trgovinsko privredno predstavništvo - obavestio je NJ.E. Ambasador Egipta Amr Alguvejli, zahvalivši se PKV i predsedniku Vučureviću na gostoprimstvu.
Ministar-savetnik za trgovinu, dr Ajman Ali Osman Hasan, rekao je da je glavna poruka i težnja da se ekonomska saradnja između naše dve zemlje podigne na mnogo viši nivo i to u mnogim oblastima privrede, a kao primer naveo je turizam, IT sektor, transfer tehnologije u različitim oblastima.
- Sam geografski položaj Egipta, daje mu za pravo da se na neki način smatra kapijom Afrike, odnosno vezom Afrike sa Evropom. Kada je reč o egipatskom tržištu, svi rado sarađuju sa Egiptom, jer je to zemlja koja nudi razne podsticaje i subvencije, koja ima brojne potencijale, od lučkih pa nadalje i upravo smo mi zemlja koju mnogi privrednici sveta biraju kao zemlju partnera - naglasio je ministar-savetnik za trgovinu dr Ajman Ali Osman Hasan i pozvao sve privrednike iz Republike Srbije da uspostave kontakte sa egipatskim privrednicima i iskoriste potencijale koji Egipat nudi, kao krovna država za čitav region.
Okruglom stolu, prisustvovali su i privredni subjekti iz AP Vojvodine iz oblasti trgovine, poljoprivrede i turizma. U izjavi za medije izvršni direktor „Turističke agencije Kompas“ iz Novog Sada, Boris Eremić, rekao je da su cilj i želja učestvovanja na ovom okruglom stolu, produbljivanje saradnje sa egipatskim tržištem.
- Sami znamo da se Egipat vratio na tržišnu mapu za srpske turiste. Mislim da je još važnije da se danas ovde pokuša napraviti saradnja da egipatski turisti dolaze u Vojvodinu i Srbiju -  rekao je Eremić.
Firme „Iradia“ iz Sremske Kamenice izvozila je pre osam godina jednodnevne piliće u Egipat i naglasila da su imali odličnu saradnju sa egipatskom firmom sa kojom su sarađivali.
- Prekinule su nas trenutne tržišne okolnosti i nadam se da će taj posao ponovo uspostaviti, jer je bio veoma važan za naše tržište - izjavila je Jasmina Atlić iz firme „Iradia“.
Sastanku su prisustvovali i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja usluga PKV Branislav Mamić, sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com