Tue03052024

Poslednja izmena:10:57:46 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Nova atraktivna pešačka staza u Rudnici do izvora Vode Svetog Save

Nova atraktivna pešačka staza u Rudnici do izvora Vode Svetog Save

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 13
  • Sledeća

Na devet kilometara od Raške i osamanest od Pančićevog vrha na Kopaoniku, nalazi se Mesna zajednica Rudnica. Poviše sela, na bregu Borovik, postoji u steni šupljina sa vodom koja nigde ne otiče. Taj izvor se naziva „Vodom Svetog Save“ i do kojeg je donedavno, iz sela Rudnice, bio gotovo nemuć pristup. Kao i o svako sveto mesto i o ovom postoji priča. Vraćajući se sa nekog putovanja u manastir Studenicu, Sveti Sava je odocneo i naišavši na jednu pećinu rešio da u njoj sačeka rađanje novog dana. Sledećeg jutra, svršivši molitveno pravilo rešio je da krene dalje, ali pošto je bio žedan, pomolio se Bogu da nađe kakav izvor vode kako bi se okrepio. Na njegovu molitvu, nedaleko od pećine u kojoj je konačio, u steni se pojavi izvor vode.

Narod je ovu pećinu krstio imenom „Konačište Svetog Save“, a izvor „Vodom Svetog Save“. Smatra se da je voda sa ovog izvora lekovita jer ju je lično Sveti Sava blagoslovio. Zapisano je da su od tada, svakog mladog petka i nedelje nevoljni odlaze na to mesto tražeći pomoć od glavobolje i okobolje. Za Savindan i Đurđevdan kod te vode meštani Rudnice i okolnih mesta saboruju.
Mesna zajednica Rudnica je, zbog značaja ovog mesta za meštane i ceo ovaj kraj, pokrenula inicijativu da se do vrha Borovika izgradi pešačka staza, kojom bi se moglo doći iz centra sela, a ne kao do sada okolnim putevima i bočnim stazama.
Uz veliku pomoć Turističke organizacije Raška, završena je pešačka staza duga oko 900 metara, sa odmorištem, putokazima i tematskim tablama. Zbog toga što je staza zahtevna izgrađeno je odmorište, da posetioci mogu da se odmore i okrepe. Duž staze postavljeni su putokazi i informativne table kako bi posetioci uvek znali koliko su prešli i na kojoj se nadmorskoj visini nalaze. Pored toga, postavljeno je deset tematskih tabli na kojima su fragmenti iz života i dela Svetog Save. Informativne table su ispisane na spskom i engleskom, dok su tematske table, za sada samo na srpskom jeziku.
- Ovom pešačkom stazom smo i mi, sa strane Rudnice, dobili mogućnost da na lakši način dođemo do ovog finog mesta za odmor i uživanje. Osim svete vode i pećine na vrhu Borovika, grupa vernika je pre nekoliko godina, uz blagoslov crkve, kako bi zaštitila ovo mesto, podigla metalni Krst, visok šest i horizontalnim krakovima od četiri metra. Tu se okupljamo svakog 27. januara za Dan Svetog Save, kada se meštani zorom bude, neki čak i odmah posle ponoći hitaju da se umiju svetom vodom, jer se veruje da će cele godine imati sreću. Okupljamo se i na Đurđevdan, 06. maja, kada svetkujemo onako kako dolikuje na ovaj veliki praznik - objašnjava gospodin Srećko Lazarević, predsednik MZ Rudnica, i dodaje, da je ovo još jedan lokalitet na Kopaoniku, na kojem će turisti imati šta da vide i na koji će rado dolaziti, i koji će biti uvršten u turističku ponudu ovog planinskog centra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com