Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF otvara savremenu Laboratoriju za gastronomiju

PMF otvara savremenu Laboratoriju za gastronomiju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Zahtevi tržišta u turizmu, ugostiteljstvu i gastronomiji su nametnuli potrebu da visoko kao i svi drugi nivoi obrazovanja daju kadrove koji će se brzo uključiti u proces rada. Ovo je uslovilo da se nastava modernizuje u pravcu brzog uključivanja, savremenog teoretskog, ali i praktičnog znanja i veština u nastavni proces.

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, po uzoru na Evropske Univerzitete, je pre više od 15 godina, za studente menadžmenta u gastronomiji i hotelijerstvu, u nastavne planove i programe uveo dvomesečnu ferijalnu i jednomesečnu pripremnu praksu, u svakoj školskoj godini, koja se odvijala u najelitnijim hotelima i restorana u preko 20 zemalja sveta. Takav koncept je omogućio da studenti ovog Departmana na velikim svetskim takmičenjima osvajaju iz godine u godinu sve više medalja i drugih priznanja, među profesionalcima. A pozicije koje bivši studenti zauzimaju u svetskom i našem ugostiteljstvu su impresivne. Rezultat ovakvoga pristupa je veliki broj studenata koji žele da studiraju gastronomiju i druge ugostiteljsko-turističke module, što čini ove studije jednim od najpopularnijih na Univerzitetu u Novom Sadu.
Prateći svetske obrazovne trendove i težnja da se nivo kvaliteta podigne, uticalo je da rukovodstvo Departmana i PMF uđe u projekat opremanja gastronomske laboratorije i omogući studentima praktično usavršavanje na savremenoj digitalizovanoj opremi. Ovakvu težnju su prepoznali Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodine donirajući opremu vrednu 34.000 evra i La Fondation pour la Formation Hôtelière iz Ženeve donirajući sredstva za opremu u vrednosti 24.000 evra. U opremanju je učestvovala i kompanija Metalac a.d. sa kojom Departman sarađuje.
Svečano otvaranje Laboratorije za gastronomiju, zakazano je za četvrtak, 27. septembra, u 11 časova, Plava zgrada, II sprat. Gostima će se obratiti dr Zoran Milošević, pokrtajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i menadžment PMF-a .

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com