Wed01202021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Uticaj Vinskih puteva Srbije na turističku ponudu

Uticaj Vinskih puteva Srbije na turističku ponudu

  • PDF

Vinski putevi Srbije nastali su kao projekat resornog ministarstva sa ciljem integrisanja komplementarnih sadržaja na putu vina kroz Republiku Srbiju. Posle osam godina od uspostavljanja Vinskih puteva, broj vinarija u Srbiji je utrostručen, i srazmerno tome, zabeležen rast broja turista koji te vinarije posećuju. Ministarstvo je u ovaj projekat od 2015. do 2018. opredelilo preko 10 miliona dinara za različite događaje, pre svega manifestacije, ali i za finansiranje infrastrukture kako bi Vinski putevi bili dovedeni na nivo jednog od osnovnih turističkih proizvoda naše zemlje.

- Događaji poput Beogradskog festivala hrane i vina (BEGEF), su sjajna prilika da se pored velikog broja stranih turista, građanima Beograda omogući da dođu, posete, vide šta je sve to što Srbija nudi u prigodnom ambijentu beogradske Skadarlije. U narednom periodu fokus rada biće na turističkoj signalizaciji, kako bi svi objekti bili još bolje obeleženi i kako bi gosti, posebno sa dalekih tržišta, kojima je neizostavni deo putovanja kroz Srbiju poseta vinarijama, mogli nesmetano da ih posete - istakao je dr Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i dodao, da će prvi korak biti „osvežavanje“ postojeće turističke signalizacije i kreiranje nove na mestima gde ona nedostaje, kako bi sve vinarije, bez obzira da li je reč o malim ili velikim, imale prilike da budu posećene pre svega od strane grupa ali i pojedinačnih turista. Paralelno sa turističkom signalizacijom, uspostavlja se i android aplikacija, a sve u cilju da svaki vinar na pragu svoje vinarije proda što veće količine vina. - Značajno je da je ova priča postala kontinuitet ne samo u formalnom već i suštinskom smislu, što je rezultiralo brojem objekata, kvalitetom same ponude, ali i interesovanjem turista. Svake godine kroz razne konkurse omogućeno je svim zainteresovanim da se nađu na tom putu, jave lokalnoj samoupravi, turističkoj organizaciji, za razvoj turističke infrastrukture, odnosno udruženjima za projekte, promocije i edukacije u turizmu, kako bi se uz to dodatno finasiranje razvili relevantni turistički proizvodi. Državni sekretar je objasnio da posebno turisti sa dalekih tržišta, kao što je Narodna Republika Kina ne propuštaju priliku da posete vinarije. Svoje utiske i doživljaje prilikom tih poseta nose kući, u svet, i na taj način promovišu našu zemlju i zaključio da je upravo to slika i Srbiji kao turističkoj destinaciji i njenoj turističkoj ponudi.
Udruženje Vinski putevi Srbije (VPS) utemeljno je 2010. godine u cilju promovisanja vinskog turizma, autohtonih srpskih sorti vinove loze, hrane i piće sa zaštićenim geografskim poreklom i Republike Srbije kao respektabilne vinskoturističke destinacije. VPS su pokretač i realizator nacionalnog projekta „Signalizacija na vinskim putevima Srbije“ i suosnivač međunarodnog projekta „Panonski vinski koridor“. Odmah po konstituisanju, marta 2010. godine, Udruženje je započelo prvu fazu obeležavanja vinarija vertikalnom saobraćajnom turističkom signalizacijom, koju je u potpunosti podržalo tadašnje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije. Prva faza trajala je do maja 2012. godine, mapirano 109 objekata, a formirano je devet vinskih puteva i obeleženo vinskom signalizacijom. Mapiranje je narednih godina revidirano i nastavljeno. Danas je projektom obuhvaćeno 420 vinarija. Isticanjem turističke ponude, ispunjen je važan uslov za dolazak turista na željeno mesto.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar