Wed01202021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Beograd dobija svoj vinski put

Beograd dobija svoj vinski put

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Beogradski gastroenološki festival - BEGEF, svoje prvo izdanje imao je u Starom dvoru, drugo, od 07. - 09. septembra u čuvenoj boemskoj četvrti starog Beograda - Skadarliji. Ove godine, duž Skadarske ulice su sva tri dana bili postavljeni štandovi proizvođača sa domaćim proizvodima zaštićenog geografskog porekla, a na mestu susreta prošlosti i budućnosti, u restoranu Velika Skadarlija jedan dan je bio posvećen prezentaciji vina iz Srbije.

Gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić, otvorio je Drugi festival BEGEF ističući da mu je zadovoljstvo što se Srbija, Beograđanima i turistima, predstavlja svojim gastronomskim proizvodima i svojim vinima, što ujedno znači i tradicijom i kulturnim identitetom.
Dr Radojičić je istakao da je Beograd jedna od retkih metropola koja na svojoj teritoriji ima vinograde i vinarije i da je stvorena povoljna poslovna klima da se taj potencijal uveća. - Ne samo centar Beograda, već celokupna teritorija grada sa prigradom, ima bogatu turističku ponudu koju treba razvijati - istakao je gradonačelnik i nastavio:
- Nedavno sam posetio Grocku rekavši da liči na srpsku Toskanu, i da turisti koji ovde dođu, zaista imaju u čemu da uživaju. Ove godine Grad je izdvojio 180 miliona dinara subvencija za nabavku poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina, za oblast pčelarstva, stočarstva, kao i za oblast voćarstva i povrtarstva, 60 miliona više nego u prethodnoj godini, sa tendencijom da u narednom periodu bude još više. Mislim da je to vrlo važno jer osim što mladim ljudima dajemo perspektivu i mogućnost osiguranja egzistencije, obezbeđujemo zdravu hranu za Beograđane, i posredno utičemo na kvalitet turističke ponude - zaključio je dr Zoran Radojičić.
Prema rečima gospodina Zorana Rapajića, direktora Udruženja VPS, ideja da se 2012. godine formira Vinski put Beograd nije bila realno ostvarljiva, jer je u gradu bilo svega dve - tri vinarije i nedovoljno sadržaja za njegovo formiranje. Međutim, za proteklih šest godina broj beogradskih vinarija je utrostručen, a sadržaji kao što su Etno domaćinstvo, restoran i konaci Zornića kuća, u selu Baćevac i Etno selo Babina reka u lazarevačkoj opštini u selu Trbušnica, pridodati ovoj ponudi. - Vinski put ne znači samo posetu vinarijama, već i obilazak domaćinstava uz degustaciju domaćih proizvoda, posetu restoranima, smeštaj i sve dodatne sadržaje neophodne da se gost oseća ugodno, a njegova radoznalost bude zadovoljena. VPS su evidentirali sve ono što bi ovu beogradsku priču ispričalo kroz vino i kroz sve dodatne sadržaje. Sledeći korak je postavljanje vinsko-turističke signalizacije. Zato smo iskoristili priliku, da u okviru Drugog BEGEF-a, potaknemo sve prisutne koji mogu da pomognu Udruženju i da Beograd dobije sve ono što je neophodno, da se po Beogradu krećemo Vinskim putevima kao što se krećemo po čitavoj Srbiji - objasnio je gospodin Rapajić.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar