Mon09282020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Terra Madre Salone del Gusto 2018

Terra Madre Salone del Gusto 2018

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Terra Madre Salone del Gusto centralni je događaj pokreta Slow Food koji se održava u Torinu svake druge godine. Ove godine trajao je od 20 do 24. septembra i okupio je delegate iz preko 140 država sveta.

Novina ove godine bile su tematske celine i tako je bio i organizovan izlagački prostor u ovih 5 celina: Slow Food Meso, Slow Food Riba, Semena, Hrana i Zdravlje, Pčele i Insekti.
Svaka od ovih celina imala je deo za prezentacije, gde su delegati podelili svoja iskustva, radionice ukusa i škole kuvanja i kao i poseban interaktivni deo gde su eksperti upoznavali posetioce sa najvažnijim temama.
Salone del Gusto je salon ukusa kako i samo ime govori i posetioci su mogli da uživaju u ukusima sveta sa svih kontinenta. Brojne radionice pripreme hrane i degustacije vrhunskih vina kao i panel diskusije obeležile su i ovaj Salone del Gusto.
Sam sajam je organizovan u više paviljona/hala i na njemu je učešće uzelo više od 1000 izlagača. Centralni deo salona pripao je Ovalnoj dvorani u kojoj su po kontinentima bili raspoređeni izlagači. U njoj je bila predstavljena i naša zemlja.
Delegacija Srbije je bila najbrojnija do sad i brojala je 40 delegata. Srbiju su na ovom veličanstvenom dogadjaju predstavljali udruženja Slow Food-a iz Beograda, Novog Sada, Gledića, Futoga, Velike Plane, Zlatibora i Brestovca.
Tako su svi posetioci imali prilike da degustiraju i kupe ajvar iz Velike Plane i Brestovca, Zlatiborski kajmak i voćne džemove, kozji sir iz Arilja i Jaska, Pirotski kačkavalj, med sa Fruške Gore, Zlatibora i Gledićkih planina, proizvode od pšenice Spelte, organski pasulj iz Pivnica, Futoški kiseli kupus, rakiju od sorte Crvena Ranka iz zaseoka Rakija iz Gledića kao i vino od od sorte Smederevka iz sela Zeoke, opština Lazarevac.
Premium proizvodi iz Srbije su zadovoljili i veoma zahtevne italijane koji su poznati gurmani i imaju visoke standarde kada su hrana i piće u pitanju.
Carlo Petrini, predsednik Pokreta Slow Food posle veličanstvene parade svih učesnika obratio se prisutnima i istakao koliko je važno da sačuvamo bogatstvo  različitosti i da budemo zahvalni Terra Madre (Majci Zemlji) na svemu što nam daje.  Moramo se boriti za održivi razvoj i protiv multinacionalnih kompanija koje žele da GMO bude jedini izbor i jedina hrana.
Tera Madre traži od svih nas da čuvamo planetu.
Komesar Eu za zdravlje i bezbednost hrane Vytenis Andriukaitis poručio je da je Slow Food jako bitan za zdravlje ljudi i da kada biramo između Slow Food-a i Fast fooda, mi biramo etiku i održivost.

Tekst i foto: Dejan Budić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar