Wed01202021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Nekoliko ključnih razloga zbog kojih Vinariju Vinum morate posetiti

Nekoliko ključnih razloga zbog kojih Vinariju Vinum morate posetiti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Vinarija „Vinum“, vlasnika dr Milana Ubavića, zasnovana je 2002. godine u najvinskijem gradu u Srbiji, u Sremskim Karlovcima i jedna je među dvadeset registrovanih u tom gradu, odnosno jedna od sedam u ulici Karlovačkog mira, koju takođe možemo nazvati jednom od najvinskijih, ako ne i najvinskijom ulicom u zemljli.

Na zasadima poteza Ešikovac i Čerat, u severoistočnom delu Fruške gore, na nadmorskoj visini 130 - 260 metara, na površini od 6.5 hektara, posađeni su Italijanski rizling, Frankovka, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Muskat Žuti, Traminac i Chardonnay. Od ovih sorti grožđa proizvode se sortna vina Sauvignon Blanc, Chadonnay i Italijanski rizling, zatim Rose (Pinot Noir i Frankovka), te crvena vina Frankovka i Pinot Noir, kao i kupaža Mustra (50% Muskat žuti, 50% Traminac). Godišnja produkcija je oko 30.000 litara, ali je u planu proširenje vinograda, pa samim tim i povećanje proizvodnje vina.
- Naša ideja je da na dva hektara, koliko planiramo širenje, zasadimo crvenu sortu za punija, strukturnija vina, tipa Marselan ili Probus, koja daju taninska vina, u kupaži sa voćnom Frankovkom čak vrlo zanimljiva i obećavajuća - objašnjva Jovica Uršević, enolog ove vinske kuće.
Prva nagrađena vina na međunarodnim takmičenjima bila su 2004. godine Frankovka 2002 sa osvojenom srebrnom medaljom, kao i šest godina kasnije, Sauvignon Blanc 2009, na prestižnom Vinalies Internationales competition u Parizu. Poslednja priznanja, zlatna medalja sa Takmičenju graševine u Iloku, i srebrna na balkanskom takmičenju (BIWC) u Sofiji za Mustru 2017. Vinarija „Vinum“ dobitnik je ovogodišnjeg najvišeg priznanja Privredne komore Vojvodine (PKV) za kvalitet usluga u kategoriji vinarija.
Dobra vina su preduslov za razvoj vinskog turizma, ali nikako nisu dovoljan i jedini, zbog kojeg bi gosti posetili jednu vinariju - objašnjava gospodin Urošević i dodaje: - Svakodnevno nas pohode gosti, domaći i strani, sa ili bez najave. Osim turista iz Srbije, najviše je iz Kine, Rusije, Irana, Turske. Ono što ih prvo fascinira je lagum smešten u kući iz XIX veka, doduše adaptiranoj i potpuno prilagođenoj potrebama današnjeg vremena. Prijatno su iznenađeni otvorenom terasom, u kojoj i za najtoplijih dana pirućka vetar, na kojoj nema mirisa, osim mirisa prirode, i sa jedinstvenim pogledom „na sve strane“. Na jednoj je Dunav, na drugoj Kapela mira u kojoj je 1699. godine zvanično okončan austro-turski rat. Ovakva ambijent, elokventnost osoblja vinarije koje dočekuje i vodi brigu o svakom posetiocu, važni su za kompletan doživalj jedne sredine, grada, zemlje, oplemenjen vinskom pričom.
Jovica Urošević kaže da su gosti dobro upućeni u vinsku kartu vinarije, i da tačno znaju šta žele da probaju. Degustacije se odnose uglavnom na pet do šest etiketa, a poslednje, Bermet, je ono što im najviše zaokupi pažnju jer ga nigde drugde ne mogu probati, osim u Sremskim Katlovcima.
- Od starta deviza Vinarije „Vinum“ bila je da gost mora iz vinarije da ode srećan. Ne zato što je mnogo popio, već zato što se posle druženja, degustacije i priče, prijatno oseća. Svakodnevno imamo nekoliko, što grupa, što pojedinaca i sve smo zadovoljniji brojem onih koji iz naše vinarije izlaze srećni - kaže naš sagovornik.
Vinarija „Vinum“ organizuje razna dešavanja, druženja, večere. Osim degustacione sale za manji broj gostiju, raspolaže zatvorenom salom za 40, i otvorenom terasom koja može da primi 30 gostiju.
Sve informacije možete naći na: www.vinum.rs

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar