Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Brucoši, dobrodošli na PMF

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: Brucoši, dobrodošli na PMF

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Prvog oktobarskog dana na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu održan je svečani prijem za brucoše upisane na departmane ovog fakulteta. Studente je pozdravio rukovodeći fakulteta, potom i tim svih departmana, a prvi među njima, i najveći po broju studenata, bio je Departman za geografiju, turizam, i hotelijerstvo.

Dobrodošlicu brucošima poželela je dekanica PMF-a, prof dr Milica Pavkov Hrvojević rečima:
„Dok vas gledam vraćaju mi se uspomene na prvi oktobar pre dvadeset i kusur  godina, kada sam ja bila na vašem mestu. Gledam vas i prisećam se kako sam se ja tada osećala. Bila sam ponosna, zbog indeksa u svom džepu. Uplašena - jer nisam znala šta mi predstoji. Uzbuđena. Znatiželjna, jedva sam čekala da upoznam nove prijatelje, koje ću oslovljavati sa - koleginice i kolege. I naravno, ambiciozna - bila sam rešena da dam najbolje od sebe i dokazem se sebi i svetu. I ruku na srce, roditeljima, to je tada bilo visoko na listi prioriteta.
Glavna  preokupacija su bili ispiti, primarni cilj - položiti ih. Konačni cilj je bila diploma i to je sasvim legitimno - fakultet se i upisuje kako bi se stekla znanja koja će vas jednog dana učiniti profesionalcem u odbranoj struci.
Ali imajte na umu, evo, već od prvog dana, da je fakultet više od toga - jer vas ne uči samo šta da mislite, fakultet vas uči i kako da mislite, dakle - da razmišljate svojom glavom. Fakultet nije tu samo da bi štancao diplomirane stručnjake - nego i intelektualce. A intelektualac je mnogo više od fah idiota. Nezvaničnu, a važnu titulu intelektualca ne garantuje diploma.
Drugim, jednostavnijim rečima - džabe diploma, džabe dipl, mr. ili čak dr ispred imena, ako je lišeno suštine. Ako je motivisano željom za statusom ili pozicijom, a ne iskrenom željom za znanjem, za ličnim rastom, za ostvarivanjem svojih punih potencijala. A onda dolazi i želja da se nešto promeni na bolje - u celom društvu. Upravo to su, drage koleginice i kolege, ključne osobine intelektualca - dakle moralna odgovornost za svoje postupke, integritet koji će da opravda titulu. To podrazumeva odgovornosti i prema sebi i prema poslu kojim ćete se baviti i prema svakom pojedincu i na koncu, prema društvu u celini. Od toga da se ne baća smeće na ulici, do toga da se nikada lični interesi ne stavljaju ispred opšteg dobra.
To su vaše akademske dužnosti, jednako važne kao savladavanje kurikuluma. A vreme da ih započnete počinje upravo sad. Ali ne žurite nigde, daleko se stiže samo ako se ide korak po korak. Zato dragi moji studenti, ne prepisujte na ispitima - tako varate sami sebe. Ne idite linijom manjeg otpora - jer taj put vas nikada neće dovesti do toga da ispitate svoje lične granice. Ne odustajte kad je teško - jer tako te lične granice nikada nećete pomeriti. Ne zavidite kolegama - jer to je proveren recept za nesreću, uostalom, tako samo sebe stavljate u nizu poziciju.
I naravno - ne zapostavljajte učenje, ali ni druge stvari koje su vam važne - hobije, prijatelje, porodicu, šta god bilo ono što vas čini srećnim, što vas čini onim što jeste.
I na  kraju, a zapravo pre svega - budite ljudi.
Dobrodošli na fakultet!“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com