Fri12082023

Poslednja izmena:11:36:23 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dr Nataša Pavlović: Godina kulturnog nasleđa idealna za obilazak vojvođanskih manastira i promociju vina

Dr Nataša Pavlović: Godina kulturnog nasleđa idealna za obilazak vojvođanskih manastira i promociju vina

  • PDF

Svrha manastirsko-vinske ture kroz Banat i Srem pod nazivom „Duša vojvođanske jeseni“, još jedna je od sugestija Turističke organizacije Vojvodine, sa ciljem da onima koji žele da posete ovaj deo Srbije, pomogne da je vide u njenom punom kapacitetu. Posle „Zime na salašima“, „Panonske letnje avanture“, „Duša vojvođanske jeseni“, predstavnicima nacionalnih medija, koji će svoje utiske sa ovih odredišta preneti svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima, ponudila je obilazak vinskih, gastro i drugih manifestacija, koje se u velikom broju dešavaju s jeseni, uz posetu vinskih podruma, kulturnih riznica ovog kraja - manastira i kvalitetnih restorana.

- Za ovu promo turu opredelili smo se za posetu Vršačkom i Fruškogorskom vinogorju. U Vršcu smo obišli manastir Mesić, crkvu Sv. Teodora Vršačkog. Uživali smo u vinskim besedama u podrumu „Vinik“ vršačkog vinara i viteza vina, Nikole Cuculja a isto tako i gastronomskim čarolijama restorana „Dinar“. U Banatskom Karlovcu posetili smo Vinariju „Đorđe“.
U Fruškogorsko vinogorje put je vodio preko Kovilja i tamošnjeg manastira. Prvi manastir koji smo poseili na Fruškoj gori bio je manastir Novo Hopovo i najpoznatija vinarija „Vinska kuća Kovačević“ u Irigu. Dan smo završili obilaskom manastira Ravanica u Vrdniku, a predah za nastavak puta potražili smo u Etno naselju „Vrdnička kula“ i okrepu u istoimenom restoranu domaće kuhinje.
Poslednjeg dana, obilazili smo manastir Malu Remetu, Vinariju „Deurić“ i „Fruškogorsku lugarnicu“, jednu od značajnijih predstavnika seoskog turizma u Vojvodini i mesta dobre vojvođanske kuhinje - istakla je direktorica Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović. Često se susrećemo sa činjenicom da o dalekim destinacijama znamo više nego o onima na koji su nam na dohvat ruke, onima u našoj zemlji. U cilju da se to promeni, i da one koji žele da putuju, animira u pravcu obilaska Srbije, odnosno Vojvodine, TO Vojvodina je osmislila plan upoznavanja i promocije zanimljivosti na području vojvođanske ravnice, demonstrirajući njene bisere, „ušuškana“ mesta o kojima se ponešto zna, a možda i ne zna. - Pošto je Odlukom EU, 2018. godina proglašena Evropskom godinom kulturnog nasleđa mi smo se opredelili za obilazak manastira, obuhvaćenih i projektom „Virtualni i kulturni turizam - VicTour“, sufinansiran iz programa prekogranične saradnje “Interreg - IPA CBC” Hrvatska - Srbija, i na kojem Turistička organizacija Vojvodine radi preko godinu dana - objasnila je dr Pavlović, dodavši da su vino i vinogradi bili neraskidivi deo manastirskog života, i da osim ikona, sveća, knjiga, kandila, posetioci manastira mogu da kupe vina, rakije, likere, meleme, medove, čajeve, džemove i druge proizvode proizvedene na način kako se to oduvek radilo, od plodova koji se nalaze u okviru ili okolini manastirskog imanja. Trodnevni jesenji obilazak jedine dve planine u vojvođanskoj ravnici, dva najpoznatija vinogorja i Svete Gore Fruškogorske dali su uvid u blaga ove regije, koja čeka da bude otkrivena, pre svega od strane najpoželjnijeg, domaćeg gosta.
Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: www.facebook.com/topsrbija
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com