Wed01202021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Portret Vinarije Deurić u Maloj Remeti

Portret Vinarije Deurić u Maloj Remeti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Jedna od stanica na promo turi, koju je krajem septembra organizovala Turstička orgnizacija Vojvodine za predstavnike srpskih medija, sa ciljem prezentacije, kulturnih i kultnih blaga panonske ravnice, pod nazivom „Duša vojvođanske jeseni“, bila je i Vinarija „Deurić“, situirana na osunčanim, južnim obroncima Fruške gore, u Maloj Remeti. Goste su dočekali Marija Bojović, menadžer vinskog turizma, somelijer i direktor obuke u Udruženju somelijera Vojvodine, koja u okviru Vinarije „Deurić“ drži i „Vikend školu vina“ i Zlatko Živanić, direktor prodaje, jedan od najeminentnijih u toj oblasti u Srbiji.

Oni su dali ličnu kartu Vinarije „Deurić“, vlasnika Mitra Deurića, koja je iako mlada, sa zasadima iz 2008. i prvim pravim probojem na tržište sa vinima iz berbe 2014., već stekla zapaženo mesto na vinskoj sceni Srbije. - Suština svakog uspešnog rada jeste dobar projekat. Nismo nasumično radili, i što se tiče zasada i što se tiče kadrova. Mi nismo jedna firma, već sistem od četiri firme i vrlo smo pažljivo i promišljeno odabirali svaki dalji potez - objašnjava Marija Bojović. Ovako munjevit proboj vinske poslenike ne čudi, ako se uzme u obzir pažljiva kombinacija izvanrednih prirodnih ulova, nadmorske visine od 250 m, mikrolokaliteta, teroara, tradicije uzgoja vinove loze, koja seže u III vek i prvih zasada rimskog cara M.A.Proba, i moderne tehnologije u proizvodnji grožđa i vina. Već sa prvim pokušajima, kupažama, Talas beli i Talas crveni, koje je kreirao konsultant-enolog Dominik Deltel i stalne ekipe koja brine o vinogradu i vinima predvođena tehnologom Mirkom Niškanovićem, stvorena su prepoznatljiva i jedinstvena vina. Sve je počelo od proizvodnje jabuka na 110 ha zasada, ali iz ljubavi prema vinu i želje da se iskoriste potencijali koje nudi ovo podneblje, na površini od 16,5 hektara zasađeni su vinogradi, sa ciljem utemeljenja jedne od vodećih vinarija u Srbiji - kaže Marija Bojović i dodaje da se razmišlja i o širenju vinograda, kako u pogledu vinskih sorti vinove loze, tako i proizvodnji različitih vrsta vina. Za sada se u vinogradima uzgajaju četiri crne sorte grožđa: Pinot Noir, Merlot, Marselan i ono što ovu vinariju čini posebnom, sorta Probus i četiri bele sorte: od internacionalnih sorti to su, Chardonnay i Sauvignon Blanc, zatim stara odomaćena sorta Gewurztraminer i Morava, sorta proizvedena na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Od ovog grožđa u Vinariji „Deurić“ proizvodi se dvanaest vinskih etiketa: već pomenute kupaže Talas beli (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer) i Talas crveni (Pinot Noir, Merlot), sortna vina Pinot Noir, Urban Rose (Pinot Noir), Chardonnay, Gewurtztraminer Deurić, Sauvignon Blanc, Merlot, Marselan, Probus, još jedna kupaža Enigma (Sauvignon Blanc/Chardonnay), i prvi put ove godine penušavo vino provokativnog naziva The (D), sa značenjem prvog slova prezimena Deurić, istovremeno i asocijacija na određeni član, jedinstvenost jedne zemlje, jednog sunca, geografskog područja... Nešto što uz uživanje zahteva i promišljanje. Ovaj miks internacionalnih, autohtonih i novostvorenih sorti vinove loze, gospodin Živanić objašnjava tražnjom tržišta prijemčivijeg za prepoznatljiv kvalitet, ali da će u bliskoj budućnosti u vinskoj Srbiji autohtone sorte, upravo zbog svoje jedinstvenosti, biti sve traženije.
- Ne možemo se na svetskom tržištu boriti sa Chardonnay-om, već imamo naše sorte, Moravu i Probus, koje su nastale na Fruškoj gori i nigde drugde na svetu ne mogu da se probaju – izjavio je gospodin Živanić.
Godišnja produkcija ove vinarije za sada se kreće oko 100.000 boca, a osim na domaćem tržištu nalazi se na tržištima Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore. Od samog početka razvoj vinarije pratio je razvoj agroturizma. Za tu namenu opremljena su četiri apartmana, ali turistička ponuda se pre svega bazira na celodnevnom boravku, Team building progamima, poslovnim susretima, ukratko pružanje gostima kompletnog doživaljaja u toku jednog dana, i to po svetskim standardima. U ponudi je neuobičajen obilazak vinograda, obilazak vinarije uz degustaciju u jednoj od dve degustacione sale, po dogovoru ručak/večera, isključivo od proizvoda od poznatih domaćina iz okoline. Ako vreme dozvoli, turisti imaju mogućnost obilaska manastira u neposrednoj blizini, vidikovaca, atraktivnih turističkih punktova. Agroturizam po najvišim svetskim standardima je pravac razvoja od kojeg Vinarija „Deurić“ neće odustati.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar