Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredna komora Vojvodine uspešno promovisala turističku ponudu regiona

Privredna komora Vojvodine uspešno promovisala turističku ponudu regiona

  • PDF

Na štandu Privredne komore Vojvodine (PKV) na Novosadskom sajmu, u okviru 51. Međunarodnog sajma turizma, u subotu 6. oktobra 2018. godine održana je promocija knjige „Vjerski objekti nacionalnih manjina Republike Srpske“, koju su predstavili prof. dr Ljubiša Preradović i mr Gordana Preradović. Program je upotpunjen gastro prezentacijom i degustacijom proizvoda Livač - sir trapist franjevačkog samostana Marija Zvijezda i prezentacijom domaćih rakija i vina privrednih subjekata sa teritorije Laktaša u organizaciji Turističke organizacije Laktaši, Republika Srpska.

- Posedujemo dve banje - Banja Slatina i Terme banja Laktaši, a nalazimo se i na odličnom geografskom položaju - udaljenost od međunarodnog aerodroma Banja Luka od samog centra Laktaša je tri kilometra, sad radimo na promociji razvoja seoskih domaćinstava, proizvođača rakija, vinogradara. Opština Laktaši takođe leži na arheološkom blagu, te nam je u planu da dovedemo zainteresovane mlade ljude sa Akademije umetnosti iz Novog Sada i Beograda - obavestili su iz Turističke organizacija Laktaša.
Učešće na međunarodnim sajamskim manifestacijama ovakvog tipa, za njih je od izuzetnog značaja, kako zbog direktnog predstavljanja ponude potencijalnim turistima, tako i zbog umrežavanja za partnerima iz regiona. Prema rečima Dragice Samardžić, višeg samostalnog stručnog saradnika u Udruženju usluga PKV, ovogodišnji Sajam turizma i koncept PKV, ocenjen je od strane svih partnera koji su bili prisutni na štandu PKV, kao izuzetan.
- Pokušali smo da ujedinimo turističke kompanije regiona - iz Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Republike Srpske, a imali smo i susret sa turističkim agencijama, tako da su i privrednici zadovoljni, jer su uspeli da ostvare kontakte za turističke programe koje planiraju u budućnosti da rade. Odziv je bio izvanredan i od strane naših partnera, tako da je iz Rijeke bilo prisutno sedam hotela i jedna turistička agencija, iz Republike Srpske bila je zastupljena njihova kompletna turistička ponuda sa najjačim turističkim proizvodom - Olimpijskim centrom Jahorina, koji je ovo godine izuzetno mnogo uradio na izgradnji infrastrukture. Sa nama je bila i Privredna komora iz Arada, a oni zaista imaju i sjajnu turističku ponudu, tako da smo razgovarali na temu studijskih putovanja, kako bismo unapredili našu dalju saradnju. Iz Slovenije nam je bilo Udruženje malih hotela Štajerske oblasti, sa kojima smo razgovarali na temu povezivanja naših malih hotela u Vojvodini i njihovog organizovanja u asocijaciju, kako bi lakše plasirali svoje kapacitete na tržištu - rekla je Dragica Samardžić.
Naglasila je da su bilateralni susreti bili izuzetno uspešni, na koje je na poziv PKV učešće uzela većina naših najznačajnijih turoperatora, odnosno agencija koje imaju licencu i koje mogu biti organizatori putovanja u zemlji i inostranstvu.
- Tako da su svi prezadovoljni, a sklopljeni su i neki ugovori za prodaju hotelskih kapaciteta za zimsku turističku sezonu sa Olimpijskim centrom Jahorina i sa hotelima iz  Rijeke - istakla je Dragica Samardžić.
Tokom Sajma, PKV je stavila akcenat na promociju seoskog turizma u Vojvodini, u okviru čega se predstavila i etno kuća „Tošina kuća“ iz Jarka, primer kako jedna porodična firma poštenim, korektnim, atraktivnim turističkim proizvodom može da se pozicionira i na domaćem i na stranom tržištu. Oni su za svojih šest godina poslovanja, od 1000 turista došli do 10.000. U PKV najavljuju da će  sve ovakve primere u Vojvodini promovsati i pružiti podršku u povezivanju sa svim turoperatorima iz regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com