Sat06062020

Poslednja izmena:10:20:30 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE 51. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA

51. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Dovođenje oko 15 turoperatora iz desetak zemalja na Novosadski sajam u okviru „Hosted Buyer programa“ i održavanje sastanaka sa izlagačima je, po oceni učesnika, najznačajniji segment ovogodišnjeg Sajma turizma u Novom Sadu. Program je realizovan uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i u saradnji sa nemačkom agencijom „Evintra“. Sastanci su rezultirali ostvarivanjem poslovne saradnje, zahvaljujući kojoj će turistička ponuda naše zemlje naći put do značajno većeg broja turista iz Rusije, Italije, Turske, Austrije, Nemačke, Grčke, Kine, Danske, Norveške, Maldiva i Mađarske.

Saradnja je ostvarena i sa turoperatorima iz bivših jugoslovenskih republika.
Ništa mannje značajna bila je aktivnost Privredne komore Vojvodine. Prema rečima Dragice Samardžić, višeg samostalnog stručnog saradnika u Udruženju usluga PKV, ovogodišnji Sajam turizma i koncept PKV, ocenjen je od strane svih partnera koji su bili prisutni na štandu PKV, kao izuzetan.
- Pokušali smo da ujedinimo turističke kompanije regiona - iz Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Republike Srpske, a imali smo i susret sa turističkim agencijama, tako da su i privrednici zadovoljni, jer su uspeli da ostvare kontakte za turističke programe koje planiraju u budućnosti da rade. Odziv je bio izvanredan i od strane naših partnera, tako da je iz Rijeke bilo prisutno sedam hotela i jedna turistička agencija, iz Republike Srpske bila je zastupljena njihova kompletna turistička ponuda sa najjačim turističkim proizvodom - Olimpijskim centrom Jahorina, koji je ovo godine izuzetno mnogo uradio na izgradnji infrastrukture. Sa nama je bila i Privredna komora iz Arada, a oni zaista imaju i sjajnu turističku ponudu, tako da smo razgovarali na temu studijskih putovanja, kako bismo unapredili našu dalju saradnju. Iz Slovenije nam je bilo Udruženje malih hotela Štajerske oblasti, sa kojima smo razgovarali na temu povezivanja naših malih hotela u Vojvodini i njihovog organizovanja u asocijaciju, kako bi lakše plasirali svoje kapacitete na tržištu. Bilateralni susreti bili su izuzetno uspešni, na koje je na poziv PKV učešće uzela većina naših najznačajnijih turoperatora, odnosno agencija koje imaju licencu i koje mogu biti organizatori putovanja u zemlji i inostranstvu. Ovom prilikom sklopljeni su i neki ugovori za prodaju hotelskih kapaciteta za zimsku turističku sezonu sa Olimpijskim centrom Jahorina i sa hotelima iz  Rijeke - istakla je Dragica Samardžić.
Na štandu Etno-naselja Vrdnička kula održano je više od 10 sastanaka s turoperatorima iz Turske, Rusije i iz zemalja severne Evrope. Nastup na Sajmu turizma iskoristili su za promovisanje najdužeg zip-lajna na Balkanu, koji će početi da radi u maju.
Turistička organizacija Vojvodine je i ove godine na Sajmu turizma predstavila ponudu turističkih organizacija vojvođanskih gradova i opština. Održano je 20 sastanaka s turoperatorima zainteresovanim za ponudu vojvođanskih turističkih destinacija. Predstavljen je i Digitalni vodič kroz Vojvodinu, urađen u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu.
Sa Sajma turizma zadovoljni su otišli i izlagači iz inostranstva. Po rečima turističkih poslenika iz Slovenije, održani  B2B sastanci su bili veoma sadržajni i dragoceni, te se nadaju da će i sledeće godine na taj način moći da se sretnu sa predstavnicima turističkih organizacija. Na sajmu su uspostavili nove poslovne kontakte i ističu da je odlična ideja da se organizuje Porodični dan, jer je poseta bila izvanredna.
Zadovoljstvo ne kriju ni na štandu banje Morahalom i ističu da će rezultat njihovog predstavljanja na Sajmu biti i novi gosti iz celog regiona. 
Veliko interesovanje vladalo je i za ponudu banja u Srbiji, kao i za ono što turistima nudi Kopaonik, pa izlagači očekuju da će efekti učešća na sajmu biti vidljivi veoma brzo.
B2B sastanci, koji su ove godine organizovani drugi put okupili su turističke poslenike iz 14 zemalja. Održano je više od 130 sastanaka, a rezultati sastanaka meriće se brojem potpisanih ugovora, što se očekuje posle Sajma turizma. Učesnici B2B sastanaka razmenili su kontakte i dogovorili nove poslovne susrete.
Turističke organizacije Novog Sada i Subotice su, osim sastanaka s turističkim poslenicima iz naše zemlje i inostranstva i promocije turističke ponude dva grada, na Međunarodnom sajmu turizma potpisali Protokol o saradnji i najavili štampanje zajedničkog turističkog vodiča.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar