Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Održana Međunarodna konferencija o privrednom razvoju i konkurentnosti EU zemalja

Održana Međunarodna konferencija o privrednom razvoju i konkurentnosti EU zemalja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Svečano otvaranje konferencije „Privredni razvoj i konkurentnost Evropskih zemalja: Dostignuća - izazovi - mogućnosti“, upriličeno je u svečanoj sali Visoke poslovne škole u Novom Sadu. Prisutnima su se na otvaranju obratili: dr Jelena Damnjanović, direktorica Visoke poslovne škole, dr Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine i   Jelena Stanić Marić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za primenjena istraživanja i međunarodnu saradnju.

Otvaranje konferencije je propraćeno prisustvom velikog broja medija.
Konferencija je okupila predstavnike naučne i stručne javnosti evropskih zemalja kako bi prikazali svoja naučno-istraživačka dostignuća, upoznali se sa dostignućima drugih autora, te zajednički kreirali predloge mera i preporuka za unapređenje privrednog razvoja i konkurentnosti evropskih zemalja. Poseban naglasak stavljen je na privredni razvoj i konkurentnost Republike Srbije u kontekstu razvoja odnosa sa Evropskom unijom i njenog položaja na „Novom putu svile“.
Odnosi sa Evropskom unijom, inicijativa Kine „pojas i put“, ruralni turizam i razvoj, privredni rast i konkurentnost, ekonomska politika i finansije, obrazovanje i preduzetništvo, samo su neke od tema u vezi sa kojima su svoja naučno-istraživačka dostignuća u okviru predavanja i sesija prezentovali stručnjaci iz zemalja učesnica: Rusije, Bugarske, Švajcarske, Kine, Turske, Velike Britanije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.
Glavni partner i suorganizator konferencije je bila Turistička organizacija Vojvodine, koja je ovu saradnju videla kao priliku za afirmaciju međuinstitucionalnog povezivanja. Kroz  saradnju Turističke organizacije Vojvodine sa Visokom poslovnom škole strukovnih studija u Novom Sadu ogleda se spoj struke i nauke. Osim toga, u okviru izuzetno značajnih tema ove konferencije bilo je  govora i o ruralnom razvoju i turizmu, kao i IPARD fondovima koji su izuzetno interesantni u smislu turističke delatnosti.
Turistička organizacija Vojvodine je nakon Konferencije organizovala obilazak Novog Sada za učesnike ovog međunarodnog skupa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com