Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Aleksandar Seničić: Povedite računa sa kojim agencijama putujete

Aleksandar Seničić: Povedite računa sa kojim agencijama putujete

  • PDF

Svako od nas ima svoju viziju idealnog letovanja. Međutim, niko od nas u toj viziji ne predviđa probleme.
Prema rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), gospodina Aleksandara Seničića, ova turistička sezona je počela i završila se turbulentno, čemu je doprinela nereguralnost i potom prestanak rada nekoliko turističkih agencija.

U tridesetogodišnjoj praksi broj oštećenih putnika je ove godine bio najveći. Prvo je TA Fly Fly, iako bez članstva u Asocijaciji, napravila prevare čije posledice do danas nisu poznate, a sve je izvesnije da obeštećenje putnika neće ni biti. Potom je S.A.B. Travel, članica YUTA sa 26 godina prisustva na tržištu, prestala sa radom početkom sezone ostavivši više od 6,5 hiljada putnika bez aranžmana, sa ukupnom štetom procenjenom na više od 600 hiljada evra. Neposredno iza toga prestala je sa radom TA Jazz Travel iz Čačka, takođe članica YUTA, zatim samostalna subotička agencija „Sun&Sea”. - Sve se to dešavalo u dvadesetak dana i, uz loše vreme početkom jula, prouzrokovalo značajno manje interesovanje putnika, koje je uticalo da ova sezona bude slabija nego ranijih godina. Uprkos tome, kada sve sublimiramo, možemo da kažemo da je ova sezona prošla relativno dobro, sa 5 - 7% manjim brojem putnika nego što je to bilo prošle godine. Najveći pad potražnje, od 10 - 11%, odnosio se na Grčku, ali su destinacije, kao što su Turska, Egipat, Bugarska, Crna Gora, imale značajno veći broj turista, pre svega Turska i Egipat, i to na nivou iz sjajne 2008. Povećano interesovanje za ove destinacije agencije su prepoznale i pokušavale dodatnim letovima da obezbede veći broj aranžmana. Međutim, Grčka je, bez obzira na smanjeno interesovanje, i ove godine turistička destinacija No1 – rekao je gospodin Seničić.
Važno je napomenuti da su svim oštećenim putnicima, od TA članica YUTA, s obzirom na garancije ove Asocijacije, troškovi nadoknađeni. Najvećem broju putnika S.A.B. Travel novac je vraćen u iznosu od 100%, jednom delu putnika 70%, s obzirom na visinu štete koje su pokrivale dve polise osiguranja. Gospodin Seničić to objašnjava time da YUTA funkcioniše po sistemu koji se pokazao jako dobrim, ali ne savršenim, i da se radi na njegovom poboljšanju, koji bi svim putnicima garantovao ukupan povraćaj novca. YUTA je u ovim nemilim slučajevima, bez da je bila obavezna, a u ime garancija, omogućila predviđeni boravak za 1.600 putnika na destinaciji uz organizovan transfer iz Italije, Španije, Grčke o trošku osiguravajuće kuće. - Bez obzira na sve, ova turistička godina je imala najviše last minute ponuda, specijalnih popusta, ali sa nešto manjom tražnjom - zaključio je gospodin Seničić i sa žaljenjem naveo da se ova godina završava kao što je i počela. Naime, pre nekoliko dana, vlasnici turističke agencije "Milenijum" iz Trstenika pokušali su samoubistvo, vlasnik je umro, a supruga je još u bolnici. YUTA je preuzela obeštećenje od 100% za oko 200 putnika i njihovo vraćanje iz Italije i Grčke.
Ovo je još jedan signal da se nešto mora preduzeti, iznaći nova rešenja i to kroz izmene zakonskog okvira za turističke agencije, na čemu YUTA upravo radi. Do kraja godine očekuje se da se taj proces završi i da se konkretnim i kvalitetnijim rešenjima, pre svega za putnike, obezbede bolji uslovi za rad turističkih agencija.
Međutim, o nekim stvarima putnici moraju da povedu računa i sami. Preporuke su da putnici idu sa proverenim agencijama članicama YUTA, da imaju putno zdravstveno osiguranje i da vode računa o svojim dragocenostima. Direktor savetuje oprez pri izboru agencije. Zbog garancija i pristupačnosti 24/7, preporučuje TA članice YUTA-e, mada priznaje kvalitetan rad i mnogim agencijama van Asocijacije. Svake godine YUTA u domenu svoje nadležnosti analizira rad agencije. Ukoliko proceni da rad neke od njih nije na zadovoljavajućem nivu, isključi je iz članstva. Međutim, te agencije nastavljaju sa radom jer imaju licencu, za koju su nadležne državne institucije. Isti slučaj je i sa uvidom u poslovanje svake agencije, što ograničava ulogu Asocijacije. Porast prodaje putnog zdravstvenog osiguranja govori o jednom pozitivnom trendu i sprečavanju mogućih zdravstvenih problema tokom putovanja. Problem migranata i privilegije novih članica EU, uslovile su slobodno kretanje velikog broja onih koji su bez posla, pa samim tim i krađa, za koje nijedna turistička agencija ne snosi odgovornost. Po mišljenju gospodina Aleksandra Seničića, novcu, ključevima, nakitu i drugim dragocenostima mesto je u sefovima dostupnim u svakom hotelu za dnevnu nadoknadu od 1 - 3 evra.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com